Ari Soilammi, utviklingssjef i RIF. Foto: Nicolas Tourrenc / RIF

RIF: - Regjeringen svekker byggekvaliteten

Rådgivende Ingeniørers Forening mener regjeringens forslag til endringer i Byggesaksforskriften kan redusere kvaliteten på bygg.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har nylig sendt på høring forslag til «mindre endringer og justeringer i reglene for sentral godkjenning.» Rådgivende Ingeniørers Forening mener regjeringen legger opp til at bygg kan reises med lavere kvalitet enn tidligere.

– Vi frykter at vi kan ende opp med bygg som har flere feil, større behov for vedlikehold eller er underdimensjonerte og utrygge, sier utviklingssjef Ari Soilammi i en pressemelding fra RIF.

Endringene Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sendt ut på høring, innebærer endringer i kravene som skal stilles til utøvende foretak med sentral godkjenning, noe som i realiteten også vil gjelde for foretak med ansvarsrett i søknadspliktige tiltak.

I pressemeldingen skriver RIF at dette kan innebære lavere kvalitet for de fleste større byggverk som oppføres eller ombygges i Norge. Endringene har spesielt store konsekvenser for kompetansekrav til faglig ledelse av prosjektering i tiltaksklasse to, heter det i meldingen.

RIF uttaler seg kritisk til at departementet vil la fagskoleutdannede utgjøre foretakenes faglig ledelse innen alle prosjekteringsområder i tiltaksklasse to.

«Dette mener RIF vil være et alvorlig feilgrep for de fleste av de 18 godkjenningsområdene for prosjektering. På fagområder som bl.a. geoteknikk og ingeniørgeologi, konstruksjonsteknikk, arkitektur, akustikk, brannsikkerhet og bygningsfysikk, alle fag som har avgjørende betydning for brukbarhet, sikkerhet og bestandighet i byggverk, og hvor det inngår avanserte analyser, beregninger eller simuleringer, må det høyere utdanning til for å ha de nødvendige teoretiske kunnskaper og forståelse for fagene», skriver RIF.

– Dersom faglig ledelse ikke har en solid ingeniørutdannelse, kan det oppstå situasjoner hvor man bruker beregningsprogramvare og dataverktøy uten å forstå hva som ligger bak av fysiske fenomener, og da vil det kunne oppstå store feil og mangler i prosjekteringen. Konsekvensen kan være at byggverk underdimensjoneres og kan kollapse – med store tap av liv. Byggverkene kan bli svært lite bestandige med stort vedlikeholdsbehov, eller bli overdimensjonert eller urasjonelt løst slik at byggekostnader øker vesentlig, eller byggene blir lite brukbare for det tiltenkte formålet og må bygges om etter kort tid. Dette er selvsagt ikke i samfunnets interesse, avslutter Soilammi i pressemeldingen.