– Byggenæringen trenger kvalifisert arbeidskraft innen mange forskjellige områder, sier Jon Sandnes. Foto: BNL

BNL roser regjeringen for ekstra yrkesfagsløft

 Det er svært positivt at regjeringen foreslår å styrke yrkesfagene i årets statsbudsjett. Vi håper at dette vil bidra til at den positive trenden med at flere velger yrkesfag fortsetter de siste årene, Jon Sandnes, adm. dir. i BNL

Dagavisen meldte torsdag at regjeringen skal styrke satsingen på yrkesfag.

– Byggenæringen trenger kvalifisert arbeidskraft innen mange forskjellige områder. Ifølge Fafos framskrivninger vil næringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent pr. år frem til 2020. Gitt en slik utvikling vil det bli behov for ca. 260 000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020, sier Sandnes.

– Det er anslått et behov på 7-8.000 nye fagarbeidere per år frem til 2030, vi får inn 5000, men det er inkludert voksenlærlinger. Blant BNLs bedrifter svarer nesten 4 av 10 at de ikke får tak i fagarbeidere, viser tall fra vårt fremtidsbarometer, legger Sandnes til.

Regjeringen foreslår blant annet å satse rundt 30 millioner på å styrke yrkesfagene. Pengene skal gå til yrkesfaglig fordypning og etterutdanning av yrkesfaglig lærere i neste års statsbudsjett, ifølge Dagsavisen.

– Tidlig praksis for elevene er svært viktig og vi hilser derfor denne satsingen velkommen, sier Sandnes.

Det er også foreslått 30 millioner til et bransjeprogram for sektorer som er utsatt for digitalisering og omstilling.

– Byggenæringen er en arbeidsintensiv næring hvor mange oppgaver vil bli digitalisert. Et program sammen med myndighetene vil styrke dette viktige arbeidet for en heldigital bygg og anleggsnæring, sier Sandnes.

Regjeringen har allerede igangsatt forsøk med modulbasert fagopplæring innenfor noen fag. I budsjettet foreslås det nå 35 millioner til et forsøk på modulbasert vei til fagbrev også for bygg- og anleggsteknikk.

– Det er viktig at næringen er med og legger premisser for gjennomføring av dette forsøket, avslutter Sandnes.