Kristoffer Eide Hoen, Veidekke

Veidekke: Bedre utsikter i et mer stabilt marked

Usikkerheten avtar i det skandinaviske boligmarkedet, og utviklingen tyder på et mer stabilt og fortsatt attraktivt entreprenør- og eiendomsmarked fremover.

Etter et par rekordår med uvanlig høy aktivitet i den skandinaviske bygg- og anleggsbransjen har veksten flatet ut, og markedet ser nå ut til å stabilisere seg på et fortsatt høyt nivå. Frem mot 2020 anslår Veidekke 2 prosent årlig vekst i det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet.

– Generelt er etterspørselen i det skandinaviske entreprenørmarkedet god, og flere deler av markedet som har vært gjennom en nedtur, er nå på vei tilbake. Det er god etterspørsel etter yrkesbygg, og også i boligmarkedet er tendensene nå mer positive. Kjøpernes tiltro til markedet er stigende, og et mer balansert marked vil igjen gi bedre grobunn for nye prosjekter, sier Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke ASA i en pressemelding.

Han viser også til at anleggsmarkedet i Sverige og Norge er i sunn vekst, med mange store samferdselsprosjekter på gang og økende etterspørsel fra energisektoren og vann og avløp.

Rapporten peker også på makrotrender som vil få betydning for entreprenørbransjen fra 2020 og fremover.

– På lengre sikt vil noen større demografiske endringer få betydning for produktmiks og konkurransefokus i entreprenørbransjen: Flere eldre og færre yngre vil skape nye behov i helse- og omsorgssektoren og vil også kunne endre hva som etterspørres i boligmarkedet. Samtidig blir kampen om arbeidstakerne hardere, i en bransje som allerede har kapasitetsutfordringer. Dette er imidlertid langsiktige trender som vi er klar over og innretter oss etter, sier Kristoffer Eide Hoen.