Bibliotekkvartalet

– Utbyggingen av dette kvartalet har i sin helhet bidratt veldig i et byutviklingsbilde.

Det sier Øistein Hjelmtvedt, daglig leder og partner i

Fakta

Sted: Holmestrand

Prosjekttype: 66 leiligheter, næringsarealer og parkeringskjeller

Bruttoareal: 7.000 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 131 millioner kroner (eks. tekniske entrepriser)

Byggherre: Holmestrand Utvikling

Totalentreprenør: NCC Building

Arkitekt: KMS Arkitekter

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBr: Norconsult l RIAku: Akustikk-Konsult l RIG: Seierstad Geo l RIV vent: Linnerud Konsult l RIByFy: EM-Teknikk Energi

Tekniske entrepriser (kontrakt med byggherre): Elektro: ALT Installasjon l Rørlegger: A W Karlsen l Rørlegger og sprinkler: Bjørn Gregersen l Heis: Orona Norway l Ventilasjon: Linnerud

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T. Berg Anleggsteknikk l Spunt- og pelearbeider: Seierstad Pelemaskiner l Prefab betong og stål: Loe Betongelementer l Brannisolasjon: Albanor Isolering l Murer: Hilmatis l Trapper og rekkverk: GBS Produkter l Blikkenslager: Buskerud Blikk l Tekking: IcopalTak l Glassfasade: Umbra Produkter l Branngardin: Jet Bramo l Flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen l Gulvsparkling: Vestfold Gulvavretting l Gulvbelegg: C Kristoffersen & Sønn l Parkett: Parkettpartner l Maler: Malermester Buer Drammen l Systemvegger/himling: Oslo Bygginnredning l Bodvegger: Troax Nordic l Lås & Beslag: Kaba Møller Undall l Innerdører: Easydoor l Stikking: Nerdrums Oppmåling l Utleie: Ramirent l Byggevarer: Optimera

Holmestrand Utvikling AS. Eiendomsselskapet står bak utviklingen av Bibliotek-
kvartalet i Holmestrand, som ble ferdigstilt i sommer.

– Dette er et viktig byutviklingsprosjekt hvor vi har lagt vekt på å få til handelsvirksomhet på gateplan, kombinert med gode leiligheter som skal lokke flere til å bo midt i sentrumskjernen. I tillegg har vi bygget et bibliotek for kommunen, som også har skapt en fornyelse av hovedtorget i byen, opplyser Hjelmtvedt.

Tre trinn

Bibliotekkvartalet er delt opp i tre trinn. Første trinn stor ferdig i første kvartal 2017 og inneholdt 18 leiligheter og nytt bibliotek. Andre byggetrinn inneholdt cirka 1.000 kvadratmeter næring og butikkarealer, mens tredje og siste trinn inneholdt 48 leiligheter og 1.000 kvadratmeter næring. Det er NAV, Vinmonopolet og et apotek som har leid seg inn i Bibliotekkvartalet.

– Vi har bygget leiligheter fra rundt 30 kvadratmeter og helt opp til cirka 150 kvadratmeter. Prosjektet har en 50/50 blanding av små og kompakte leiligheter og større familieleiligheter. Alt fra førstegangsetablerere til eldre, som hadde enebolig, har kjøpt leilighet, opplyser byggherren.

Har gått etter planen

Holmestrand Utvikling har gjennomført prosjektet i en samspillentreprise med NCC Building, og det er KMS Arkitekter som har tegnet prosjektet.

– Vi er veldig godt fornøyd med hvordan kvartalet har blitt, og ikke minst er vi fornøyde med at alt har gått etter planen både tidsmessig og økonomisk. Vi valgte å dele opp prosjektet i tre trinn både salgsmessig og byggemessig, men vi fikk til en kontinuerlig byggeprosess og det er vi glade for, sier Hjelmtvedt.

Godt samspill

Prosjektleder Bao Huynh i NCC Building forteller at de startet byggingen av Bibliotekkvartalet vinteren 2016. I prosjektet har entreprenøren skrevet tre ulike kontrakter med en samlet verdi på 131 millioner kroner eks. mva. Kontraktssummen inkluderer ikke tekniske fag, som byggherre selv hadde kontrakt med.

– Vi er fornøyd med at vi fikk til en kontinuerlig utbygging, og jeg føler vi har hatt et tett og godt samspill med byggherre. Det gode samspillet mellom oss og byggherre har vært veldig viktig, ikke minst fordi vi kun hadde koordineringsansvar for de tekniske fagene, sier Huynh.

Øistein Hjelmtvedt i Holmestrand Utvikling tilføyer at de tok ansvaret for de tekniske fagene fordi de ønsket å knytte til seg lokale og kjente aktører som de hadde et godt forhold til fra før.

Bao Huynh i NCC beskriver Bibliotekkvartalet som et relativt tradisjonelt bolig- og næringsprosjekt. De største utfordringene møtte entreprenøren på under grunnarbeidene.

– Under utgravingen av kjelleren var vi helt nede på kote 0,39, og da kjente vi lukten av sjøvann. Vi måtte skråspunte mot hovedveien og vi kalkstabiliserte hele byggegropa før vi kunne støpe fundamenter og kjeller, opplyser Huynh. Han forteller videre at det laveste nivået av kjeller ligger på kote 1,09.

– Det er såpass lavt at prosjektet har sitt eget flomsikringssystem som skal gi en midlertidig beskyttelse mot store vannmengder, sier prosjektlederen.

Teglforblendet prefab

Bibliotekkvartalet er bygget helt inntil fylkesvei 315 som går gjennom Holmestrand sentrum og som ikke skulle stenges i løpet av byggeperioden.

– Det er alltid utfordrende å bygge midt i byen og tett opptil trafikkerte veier, men vi løste det bra takket være et godt samarbeid med kommunen og byggherren. Et viktig grep vi gjorde for å unngå stenging var å benytte prefabrikkerte betongelementer på fasadene langs veien. Disse var i tillegg forblendet med teglflis slik at fasadene var helt ferdige da elementene var montert, sier Huynh.

– Vi bygde klimavegger i tre på plassen, men skulle vi gjort dette om igjen hadde vi nok valgt å prefabrikkere klimaveggene også. Dette har noe med tid å gjøre, fortsetter han.

Ingen skader

Prosjektleder er særdeles godt fornøyd med at de har bygget Bibliotekkvartalet uten skader.

– NCC har høyt fokus på HMS og vi er veldig fornøyd med at vi har oppnådd vår målsetting om null ulykker i de tre årene prosjektet har pågått, sier Huynh

Byggherre og entreprenør trekker også frem at ventilasjonsfirmaet Linnerud AS fra Holmestrand har levert et nytenkende, innovativt, og grønt system med stor grad av energigjenvinning etter ønske fra utbygger.

– Kort fortalt er det montert totalt 16 Exvent ventilasjonsaggregater koblet mot fire store vann-magasintanker.All overskuddsvarme fra leilighetene og næringslokalene fanges opp av gjenvinnere i avtrekksluften og føres til akkumulatortanker. All overskuddsvarme fra de integrerte kjøle- og varmepumpene i hvert aggregat blir dermed overført til magasintankene.Disse sørger for at all oppvarming (og kjøling) av arealene kommer via ventilasjons-systemene. Og det beste: Varmeoverskuddet fra magasintankene og kompressorene er så høyt at all varmtvanns-forbruk i både leilighetene og næringsarealene blir dekket fra magasintankene. Resultatet er at det ikke er montert noen varmtvannsberedere og man har spart masse verdifullt areal, forklarer daglig leder Jan Linnerud.

Klare for nytt kvartal

I høst starter Holmestrand Utvikling salget ved det såkalte Uni-kvartalet i Holmestrand. Kvartalet, som ifølge byggherren har et fotavtrykk på 3,5-4 mål, har fått prosjektnavnet Holmestrand Brygge og inneholder 70-80 leiligheter og næring, til sammen cirka 9500 kvadratmeter.

– Vi følger samme oppskriften som ved Bibliotekkvartalet med næring på bakkeplan mot gate og havn, kombinert med leilig-
heter over. Denne gangen skal vi imidlertid rive alt av eksisterende bygningsmasse og vi får dermed et mer helthetlig kvartal. Vi kommer til å dele prosjektet i to salgstrinn, men planen er å engasjere en entreprenør som kan utføre prosjektet i ett sammenhengende byggetrinn., opplyser Hjelmtvedt.

NCC vil være med videre

Prosjektleder Bao Huynh legger ikke skjul på at Holmestrand Brygge er et interessant prosjekt for NCC Building.

– Dette er et prosjekt NCC ønsker å regne på, men det gjenstår å se om vi kommer best ut på pris også denne gangen, sier han.


Flere prosjekter