Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Byggkvalitetutvalget har hatt sitt første møte

Kommunal- og moderniseringsdepartementet satte før sommeren ned et ekspertutvalg som skal komme med forslag til hvilke virkemidler som er best egnet for å sikre forsvarlig byggkvalitet. Utvalget hadde fredag sitt første møte.

- Det har vært rettet kritikk fra byggenæringen mot flere av virkemidlene innenfor plan- og bygningslovgivningen. Enkelte er særlig kritiske mot den frivillige kvalifikasjonsordningen for bygg- og anleggsforetak, den såkalte Sentral godkjenning for ansvarsrett. Byggkvalitetutvalget skal vurdere om denne ordningen bør videreføres, forbedres eller om det er andre alternativer som er bedre egnet, heter det i en melding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

–Boliger og bygg angår oss alle, og bygge- og anleggsnæringen er en av landets største og viktigste næringer, skriver departementet. 

– Byggkvalitetutvalget har fått i oppdrag å vurdere problemstillinger på et viktig samfunnsområde. Utvalgets anbefalinger vil være sentrale når vi skal videreutvikle dette politikkområdet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Byggkvalitetutvalget, som ledes av professor Nils-Henrik von der Fehr, hadde fredag sitt første møte. Sammen med seg i arbeidet har han åtte utvalgsmedlemmer med erfaring fra ulike deler av bygge- og anleggsnæringen.
– I startfasen vil utvalget bruke noe tid på å sette seg inn i regelverket og bli kjent med dagens situasjon. Vi vil også se nærmere på hvordan andre land har innrettet sine ordninger, sier von der Fehr.

Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. oktober neste år.