– Departementets vurdering er at etableringen vil bidra til å hindre handelslekkasje til andre regioner, og at den vil sikre arbeidsplasser i Stord, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

KMD åpner for etablering av Biltema på Heiane Vest i Stord

Kommunal- og moderniseringsdepartementet opprettholder Stord kommune sitt vedtak om å gi dispensasjon for etablering av Biltema på Heiane Vest.

– Dette er en spesiell sak. Det er snakk om flytting og utvidelse av en allerede eksisterende Biltema-forretning. Departementets vurdering er at etableringen vil bidra til å hindre handelslekkasje til andre regioner, og at den vil sikre arbeidsplasser i Stord, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Departementet legger også vekt på at flyttingen vil gi større rom for plasskrevende varehandel. Det har dessuten vært tvil om hvordan reguleringsbestemmelsen skal tolkes. Departementet viser også til at kommunen mener det er gode forhold for gående, syklende og kollektivtransport i området, og at etableringen ikke vil påvirke Leirvik sentrum.

Departementet har behandlet saken som klagesak, og har derfor kommet til at det i dette tilfellet kan gis dispensasjon fra reguleringsplan for Nye Heiane Vest. Reguleringsbestemmelsene skal ta vare på eksisterende by- og tettstedssentre i regionen, og tillater kun tyngre og plasskrevende varehandel. Biltema har et bredere varesortiment enn det som er tillatt i området, og det kreves derfor dispensasjon for handelsetableringen.

I vedtaket legger departementet vekt på at forholdet til overordnede føringer for bolig-, areal- og transportplanlegging er vurdert og avklart av Hordaland fylkeskommune. Hordaland fylkeskommune ga samtykke til å fravike de regionale planbestemmelsene for etableringen av Biltema på Heiane Vest.