Flere trær veltet ved Caledonien hotell i Kristiansand, og en leiebil ble smadret. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Veltede trær og tusenvis uten strøm i ekstremværet Knud

Med orkan i kastene feide ekstremværet Knud inn over Sør- og Østlandet. Trær knakk som fyrstikker, hustak blåste av gårde og tusenvis har vært uten strøm.

– Akkurat nå blåser det aller mest på kysten av Rogaland, med sterk storm på Eigerøya og full storm på Obrestad fyr. Vinden vil holde seg noen timer til, opplyste Meteorologisk institutt på Yr litt før klokka 22 fredag kveld.

På Eigerøya var det da blitt målt hele 43,1 meter per sekund i de sterkeste vindkastene, noe som er langt over grensen for det som betegnes som orkan i kastene. For at uværet skal kunne kalles en orkan må imidlertid vinden overstige 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Allerede tidlig fredag ettermiddag blåste det opp i Rogaland og i Agder, og uværet feide raskt innover Østlandet, med til tider voldsomt regnvær og kraftig vind. Allerede på ettermiddagen ble det målt vindkast med en hastighet på 42,5 sekundmeter ved Lindesnes fyr. I 22-tiden hadde endelig uværet begynt å løye i Agder.

– Det kan fortsatt komme noen kraftige vindkast noen timer til i Oslo og Akershus, men etter midnatt dreier vinden mot vest og minker, opplyser meteorologene.

Ingen alvorlige personskader
Alle politidistriktene fra Rogaland via Agder og på hele Østlandet meldte stadig vekk om veltede trær, hustak som løsnet og vegg- og takplater som blåste av gårde utover fredagskvelden. Folk ble bedt om å holde seg innendørs, men mange trosset advarslene og gikk ut for å oppleve det ufyselige uværet.

Fredag kveld hadde det ikke kommet meldinger om alvorlige personskader, men flere steder var det dramatisk. På Holmlia i Oslo blåste et tre over ende og knuste en bil, og i Lindesnes fikk en person deler av et garasjetak i hodet.

Politiet i Agder minnet om at det er stort vindfang i store trær, siden løvet fortsatt sitter på greinene, og en rekke veltede trær i Kristiansand viste tydelig hvilke enorme krefter som hadde vært i sving. I Torridalsveien i Kristiansand braste et tre rett ut i veibanen og traff en møtende bil.

– Jeg bråbremset og kjørte ut til venstre. Men det var dessverre for seint, og treet traff bilen, forteller Marek Nowak til Fædrelandsvennen.

– Jeg så livet mitt passere i revy, sier svigerdatteren Amanda Siwik.

Strømløst og innstillinger
Nesten 51.000 strømkunder var på det meste uten strøm i Agder-fylkene, men utover kvelden klarte Agder Energis mannskaper å rette flere og flere feil, og i 22.30-tiden var antallet strømløse husstander nede i 26.000.

– Vi gjør alt vi kan for å få strømmen tilbake. Men det er steder på Agder der arbeidet måtte avbrytes av sikkerhetshensyn. Trær knakk som fyrstikker like ved montørene. Og da må sikkerheten komme først, fortalte kommunikasjonsrådgiver Mette Wigstøl i Agder Energi til Agderposten.

Varsel om opp mot 10 meter høye bølger førte til at både Color Line og Fjord Line innstilte en rekke avganger. DFDS ble også rammet, mens Stena Line droppet turen til Frederikshavn og isteden valgte å forlenge tiden i Oslofjorden og snu tilbake til Vippetangen. Også Bastøferja ble rammet, i tillegg til en rekke andre ferjesamband.

Reisende med tog og fly ble også rammet av ekstremværet fredag kveld. I Fredrikstad blåste et tre over jernbanesporet, og Østfoldbanen måtte stenges mellom Råde og Fredrikstad i flere timer. I Rogaland førte uværet til at Sørlandsbanen ble stengt mellom Egersund og Vigrestad.