Det er et stort behov for flere anleggsgartnere, og med kampanjen Jobbute.no satses det på å øke rekrutteringen til faget. Foto: Jon Erik Andersen/Fogra.Etter at fagbrev som anleggsgartner er tatt, finnes det mange muligheter for videreutdanning. Foto: Jon Erik Andersen/FograKampanjen jobbute.no skal vise dagens ungdom hvilke muligheter som ligger i å velge anleggsgartnerfaget. Foto: Jon Erik Andersen/Fogra

Går sammen om å få flere unge til å velge anleggsgartnerfaget

Vestfolds fire største anleggsgartnere og Gjennestad videregående skole står bak en felles kampanje for å rekruttere flere unge til å bli anleggsgartnere.

Med nettsiden Jobbute.no skal de vise unge hvilke muligheter som ligger i å velge anleggsgartnerfaget, ifølge en pressemelding fra Naml.

– Dagens ungdom står overfor et økt press om å velge akademiske fag, men det passer ikke for alle. Vi ønsker å vise at anleggsgartnerfaget gir en spennende karrierevei, med en variert og skapende hverdag, sier avdelingsleder Arne-Olav Klevsgård ved Gjennestad videregående skole. De siste årene har det vært en nedgang i søkertallet til anleggsgartnerfaget, denne kampanjen skal øke bevisstheten rundt mulighetene for en variert jobb utendørs.

Garanterer læreplass

Vestfoldfirmaene Håkonsen & Sukke, Strandman, Grøteig og Aakerholt, Steen & Lund har tidligere etablert en samfunskontrakt som gir garantert læreplass etter endt skolegang. Dette betyr i praksis at alle elever som tar anleggsgartnerutdannelsen på Gjennestad og som oppfyller noen grunnkrav, er garantert læreplass etter to år på skolen.

– Vi trenger flere lærlinger, og vi ønsker oss ungdom som liker å være ute, liker å ta i et tak og som liker kreativitet og variasjon, sier Roar Håkonsen i Håkonsen & Sukke. De fire firmaene er først i Vestfold med garanti om læreplass.

#jobbenerbestute

–Vi synes vi er heldige som får jobbe ute og sette spor etter oss hver eneste dag, derfor har vi etablert emneknaggen «jobbenerbestute», sier Håkonsen.

På #jobbenerbestute vil ansatte i anleggsgartnerfirmaene dele bilder og videoer fra sin arbeidshverdag gjennom årets fire sesonger. Bildene vil også være synlige på nettsiden jobbute.no og Instagram/ Facebook

Elever kan teste seg selv

På nettsiden jobbute.no er det laget en enkel test, der elever kan få svar på om anleggsgartnerfaget kan være noe for dem.

Fakta om JobbUte.no

· Jobbute.no er et samarbeidsprosjekt for å øke rekrutteringen til anleggsgartnerfaget i Vestfold.

· Dette er et samarbeid mellom Gjennestad vgs og anleggsgartnerfirmaene Strandman (Tønsberg), Håkonsen & Sukke (Tønsberg), Grøteig (Horten) og Akerholt, Steen & Lund (Sandefjord)

· Jobbute.no er først i Vestfold med å garantere læreplass til elever som oppfyller visse basiskrav

· Nettsiden lanseres under ByggCamp 24. september 2018

· Prosjektet er utviklet i samarbeid med det sandefjordbaserte markedsføringsbyrået Berg Allum Consulting.

– Vi ser at elevene som trives best med valget sitt er de som er aktive, kreative og som både liker og er vant til å være mye ute sier Arne-Olav Klevsgård, og legger til:

– Allerede fra første året på videregående er elevene ute to dager hver uke, de andre tre på skolebenken. Det er mange som ikke trives med å sitte stille hver eneste dag, hos oss får elevene bruke både hodet og kroppen fra første stund.

En utdannelse med mange muligheter

Dersom man velger å starte på anleggsgartnerutdannelsen, er man på ingen måte låst i dette ene yrket for alltid. Etter Vg1 på Bygg- og anleggsteknikk eller Naturbruk har man mang muligheter og Vg2 anleggsgartner er en av disse. Etter to år er det også mulighet til å flytte over til studiespesialisering. Etter fagbrevet er nådd, finnes det også mange spennende muligheter for videreutdannelse for dem som ønsker det.

Jobbute.no lanseres på ByggCamp 2018

Hva gjør en anleggsgartner?

· Bygger og vedlikeholder hageanlegg, parker, torg, lekeplasser, kirkegårder og idrettsanlegg.

· Jobber med alt fra gravemaskin til roser. Typiske oppgaver er å planlegge uteområder, bygge kanter, murer, trapper og belegg, beplantning, beskjæring, vanning og ugressbekjempelse.

 24. september arrangeres ByggCamp på Gjennestad vgs. Denne dagen kommer cirka 1200 ungdomsskoleelever på besøk fra ungdomsskoler i hele Vestfold for å se hvilke muligheter som finnes innenfor byggfagene. Eleven guides gjennom ulike stasjoner for å se på fag som bygg og anlegg, tømrer, anleggsgartner og mye mer.

– Vi gleder oss til å vise frem jobbute.no til elever, rådgivere og foreldre, og håper kampanjen er med på å gi bedre informasjon om anleggsgartnerfaget, avslutter Klevsgård.