<p></p><p>Atdhe Illyrian Belegu fra Drammen Aspelin Ramms «Master Pitch»-kåring under Under Oslo Urban Arena. Foto: Finn Ståle Felberg</p>Finalistene i årets «Master Pitch», Hannah Eline Ander fra UiO (fra venstre), Million Kiros Weldu fra UiS, Atdhe Illyrian Belegu fra BAS og Pia Haukali fra NMBU. Foto: Finn Ståle Felberg

Atdhe Illyrian Belegu vant Aspelin Ramm-prisen 2018

Atdhe Illyrian Belegu fra Drammen stakk av med seieren i Aspelin Ramms kåring av beste «Master Pitch» innen byutviklings- og eiendomsfag under Under Oslo Urban Arena.

Det skriver Aspelin Ramm i en pressemelding torsdag.

Atdhe Illyrian Belegu er utdannet ved Bergen Arkitekthøgskole, og vant Aspelin Ramm-prisen 2018 med oppgaven «03 Assembly Palace». Oppgaven tar for seg hvordan et områdes innebygde kvaliteter og egenskaper må være basis for områdeutvikling og tiltak for forbedring.

Juryen roser Belegu for spennende perspektiver i masteroppgaven.

«Oppgaven har et originalt og forfriskende perspektiv på byutvikling og stiller ikke minst uventede spørsmål. Masteroppgaven fører en helt nødvendig kritikk av gjeldende byplanpraksiser som forsøker å sikre sosial bærekraft. Juryen har latt seg spesielt imponere av vinnerens evne til å kombinere en nyskapende faglig profesjonalitet med personlige oppveksterfaringer. Vi snakker om byutvikling fra innsiden. Vi snakker om avansert metodeutvikling for områdeløft og snuoperasjoner for stigmatiserte byområder.»

Belegu tok utgangspunktet i utviklingsplanene for sitt eget gamle nabolag Fjell i Drammen da han skrev oppgaven.

– Alle bydeler har helt ulike og unike kvaliteter og særpreg. De stiller egne premisser til utvikling. De krever ulik tilnærming for å utvikles på den beste måten og i sin egen ånd. Jeg stiller egentlig spørsmål ved en oppskrift som ikke er interessert i å fremheve eller verdsette det spesielle ved bydelene, men som streber etter nøytralitet og likhet, sier han.

– 03 Assembly Palace bygger på en overbevisning om at det bærekraftige svaret ligger i bydelene selv. Vi kan vise hvordan en bydel kan styrke og videreutvikle sine allerede eksisterende kvaliteter og muligheter, nettopp ved å studere og forstå beboerne og infrastrukturen i området. Omtanke for stedet og dets rytme er essensielt for god byutvikling. Da må det bygges på det som allerede finnes, avslutter Belegu.

Juryen som har vært sammensatt med eksperter fra Universitetet i Oslo, Arkitekthøyskolen i Oslo, og NMBU.

De øvrige finalistene i konkurransen var Pia Haukali (NMBU), Hannah Eline Ander (Universitetet i Oslo) og Million Kiros Weldu (Universitetet i Stavanger).