Martin Henriksen. Foto: Marta Hofsøy

AP: For tidlig å juble for læreplasser

Arbeiderpartiet mener det er bekymret for alle de som enda står uten læreplass, og mener det er for tidlig å juble.

– Jeg tror ikke de mange tusen ungdommene uten læreplass kjenner seg igjen i Sanners skjønnmaling av læreplassituasjonen. Det er gledelig at flere får læreplass, men det er fortsatt alt for langt igjen til målet om å sikre alle læreplass. Selv med en liten bedring vil vi fremdeles ha mellom 7.000 og 9.000 søkere uten læreplass ved slutten av året. Når flere søker må også regjeringen holde tritt med flere læreplasser, det nytter jo ikke å juble dersom vi faktisk ikke utdanner flere stolte fagarbeidere, sier Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i en pressemelding.

Han reagerer på at Sanner ber bedriftene brette opp ermene, og mener det er sektoren han selv og regjeringen har ansvar for som ikke gjør jobben sin med å skaffe flere læreplasser.

- I statlig sektor har det blitt færre læreplasser siden i fjor, her må regjeringen feie for egen dør først. Arbeiderpartiet mener det er på høy tid å garantere alle kvalifiserte søkere læreplass gjennom et forpliktende samarbeid mellom staten, kommunene og arbeidslivet. Det foreslo vi i Stortinget i fjor, men regjeringspartiene stemte mot, sier Henriksen.

Arbeiderparti-mannen mener utfordringen er at når flere søker yrkesfag, må man intensivere innsatsen for at flere skal få læreplass.

- Økningen er så liten at fortsatt vil mellom 7-9000 stå helt uten læreplass ved slutten av året. Dette er Norges mest meningsløse kø, det holder ikke å juble over at det skjer små bevegelser i riktig retning. Yrkesfag er fremtidens utdanningsvei, og vi har ikke råd til å ha unge stående på vent, sier Henriksen.