Piksel: HENT, MAD arkitekter og Oslo WorksHVO Expo: Peab K. Nordang og Link arkitekturOlga Meyers Hus: HS Bygg og HLM arkitekturHVO Mediehuset: Veidekke og Arkitektgruppen Lille Frøen

Her er alternativene til nytt mediebygg i Volda

HENT, HS Bygg, Veidekke og Peab K. Norang konkurrerer om byggingen av nytt mediebygg ved Høgskulen i Volda. Denne uken ble prosjektene lagt frem.

Statsbygg gjennomfører prosjektet på oppdrag for Høgskulen i Volda (HVO), som totalentreprise med forslag til løsning. Det er med andre ord prosjektgrupper som har jobbet frem de ulike løsningene.

K. Norang samarbeider med LINK arkitektur, HS Bygg med HLM arkitektur, Veidekke med arkitektgruppen Lille Frøen og HENT med MAD arkitekter og Oslo Works.

Det nye bygget får brutto bygningsareal på 2.700 kvadratmeter, netto rundt 4.000 kvadratmeter. Et viktig forhold er hvordan bygget kompletterer og utvikler campusen det blir en del av i aksen mellom det gamle lærerskolebygget i vest og Strøm-huset i øst. Prosjektgruppene har fått beskjed om å holde seg innenfor en entreprisekostnad på 120 millioner kroner eks. mva. Pris blir tillagt 20 prosent betydning i totalvurderingen.

– Forkant av utviklingen
Vinneren av konkurransen blir bestemt i løpet av høsten. HVO vil på dette grunnlaget vedta om prosjektet lar seg realisere. Også regjeringen skal ta stilling til realisering.

Medieutdanningen ved HVO har vært av de ledende i landet i nesten 50 år. Det er jobbet med det nye bygget de ti siste årene. Blir det realisert, blir 500 studenter og 50 ansatte samlet under samme tak.

– Høgskolen i Volda har behov for et nytt bygg for mediefag og tok kontakt med Statsbygg for to år siden. Dagens lokaler begynner å bli gamle og mediebransjen er i en rivende utvikling. Det nye bygget vil gjøre det mulig for journalister, animatører og studenter ved en rekke andre mediefag å holde seg i forkant av utviklingen, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Piksel
Forslaget til HENT har fått navnet Piksel. Ordet er hentet fra foto- og filmverdenen, piksel er mange små punkter som til sammen lager et bilde. Dette viser også igjen i utformingen av forslaget, med et karakteristisk overbygg delt inn i soner.

– Piksel refererer direkte til media og produksjon. Limtrebjelker er formet som piksel. Og vi har lagt opp til et lyskonsept som endrer seg med døgnet. Bygget blir et samlingspunkt på campus, og godt synlig fra E39. Det har vi tatt hensyn til, sier Jonny Klokk, arkitekt og partner i MAD arkitekter og en del av gruppen som har jobbet frem prosjektet. Også landskapsarkitekten SLA er med i gruppen i tillegg til Oslo Works .

– Vi har tatt hensyn til at bygget ligger i aksen i campus der veldig mange passerer. Taket gjør at du kan gå mer eller mindre tørrskodd gjennom området. Vi har lagt vekt på å skape et robust, fleksibelt og tidløst bygg med tydelige linjer.

HVO-Expo
Sivilarkitekt Gunnar Næss har vært gruppeleder for K. Norang-prosjektet hos LINK arkitektur i Trondheim.

– Vi har hatt et fokus på å skape gode uteområder. Volda Campus Arena er planlagt i nærheten, og vi har formet et uttrykk som tar hensyn til det. Siden dette er et mediebygg, har vi laget et stort overbygget uteområde der det kan være en digital fasade direkte mot parken. Dette området tenker vi kan brukes både som et samlingspunkt i Campus, for eksempel i forbindelse med semesterstart, og også til mediebruk. Det er tilpasset strømmen av mennesker som vi har sett er gjennom området, som en slags flyplassløsning. All aktivitet er samlet på plan 2, bortsett fra animasjon som er på gateplan med direkte inngang til Strøm-huset der de har annen aktivitet, sier Næss om prosjektet HVO-Expo.

Olga Meyers Hus
Marlies Lekven i HLM arkitektur er ansvarlig arkitekt for prosjektet til HS Bygg.

– Planen vår er at vi skal koble oss på det eksisterende miljøet, og vi har vært forsiktig med å stile for høyt i uttrykk. Vi er ydmyk, men selvsikker. Campus-området er spesielt siden det er smalt og langstrakt. Vi kobler oss på denne snoren og sikrer flyten av mennesker gjennom området. Det er et stilsikkert bygg i vedlikeholdsfritt hvitt, tegl. Vi har lagt vekt på fleksibilitet og bærekraft, dette bygget kan bli hva som helst og er tidløst, noe som også ligger i bestillingen i situasjonsplanen, sier hun.

De har kalt bygget Olga Meyers Hus etter den nylig avdøde radiostemmen.

HVO Mediehuset
Arkitektgruppen Lille Frøen samarbeider med lokalkontoret til Veidekke i Volda om prosjektet med navnet HVO Mediehuset. Arkitekt Nikolai Alfsen i Lille Frøen sier de har lagt opp til et kompakt bygg i fire etasjer.

– Vi har lagt vekt på å være programtro og holde oss strengt til det som er skissert. Vi har skapt et kompakt bygg i fire etasjer. Dette knytter bygget og de ulike avdelingene sammen, noe vi mener er en fordel. Vi håper bedømmelsen tar utgangspunkt i programmet de har laget, og ikke ser på ting det ikke er spurt etter. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Veidekkes avdeling i Volda, en entreprenør med lokal tilknytning, noe vi også ser på som en fordel, sier Alfsen.