Klaus Schuwerk på Vestbanetomten under starten av utbyggingen av det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. 

Frode Aga

Arkitekt Klaus Schuwerk vil trekke seg fra Nasjonalmuseet

- Dette er et mareritt. Jeg skulle ønske jeg aldri hadde vært med i denne arkitektkonkurransen, sier arkitekt Klaus Schuwerk fra arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk.

Arkitekten bak det nye Nasjonalmuseet ved Vestbanen i Oslo sier at han ønsker å trekke seg fra prosjektet, men at han ikke kan gjøre det, på grunn av juridiske forpliktelser og mulig erstatningsansvar.

- Jeg har forsøkt å trekke meg. Hvis de sier meg opp, sier jeg tusen takk, det ville vært den beste dagen i livet mitt. Dette er en umenneskelig situasjon, uten noen verdighet, sier Klaus Schuwerk til Dagbladet.

- Vi er ikke prostituerte

Konflikten mellom Statsbygg og arkitekten startet i fjor sommer. Da sprakk det keramiske glasset som skulle brukes i glassfasaden på den mye omtalte «Alabasthallen». Nå vet ikke Statsbygg hvilket glass som skal brukes, skriver Dagbladet.

Schuwerk mener at det er teknisk mulig å bruke det keramiske glasset, men med modifikasjoner. 

Prosjektdirektør Steinar Støre i Statsbygg mener imidlertid at en slik løsning vil koste rundt hundre millioner kroner ekstra, og at det heller ikke er noen garantier for at glasset vil holde over tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: MIR Kommunikasjon AS (illustrasjon), Statsbygg / Kleihues + Schuwerk

I forrige uke ble det montert tre ulike glassprøver på Nasjonalmuseet, uten å tilfredsstille kravene til gjennomskinn. Statsbygg har nå bestilt ytterligere prøver med industrielt glass fra Tyskland, men for Schuwerk er ingen av dem gode nok. Han ønsker seg keramisk glass.

- Det har ingenting å gjøre med slik Alabasthallen skulle se ut. Norske skattebetalere betaler 90 millioner kroner for en skikkelig dårlig løsning. Det er dårlig prosjektledelse, sier han til Dagbladet

- Du bestiller en Mercedes, men får en Fiat, legger han til. 

Schuwerk legger til at dette handler om opphavsrett.

- Bare fordi en kunde betaler oss, betyr det ikke at du er tvunget til å gjøre noe mot din samvittighet. Vi er ikke prostituerte, vi er arkitekter, sier han.

- Må finne et annet produkt

Steinar Støre, prosjektdirektør i Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum i Statsbygg, benekter overfor Dagbladet at glasstrøbbelet stammer fra dårlig prosjektledelse.

- Vi har et klart mandat, som sier at vi har tre prosjektmål i prioritert rekkefølge, kostnad, kvalitet og tid. Vi må prioritere kostnad foran kvalitet, hvis det er motstridende. Men det er ikke det som har skapt denne situasjonen. Det produktet arkitekten ønsker, sprakk under testing i fjor sommer. Da må vi finne et annet produkt, sier han.

Støre sier det virker som om Schuwerk ønsker det keramiske glasset, selv om det sprekker.

- Da mener jeg det ikke er dårlig prosjektledelse å styre unna. Han har satt oss i en situasjon der vi ikke har noe valg. Vi må velge noe som varer, sier han. 

Støre sier det er synd at Schuwerk nå ønsker å trekke seg.

- Det må jeg bare beklage, men jeg er glad for at han ikke trekker seg. Jeg forutsetter at han jobber sammen med oss og gjør prosjektet best mulig innenfor rammene vi har, sier han.