Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Europeisk betongheder til Utsikten på Gaularfjellet

Utsikten Gaularfjellet sikret seg andreplass i kategorien anlegg i European Concrete Award 2018.

Utsikten er en rasteplass rik på opplevelser og en del av prosjektet Norske turistveger. Prosjektet er utført i betong og er tildelt andreplass i konkurranse med mange anleggsprosjekter i Europa.

Plattformen, bygd som et flak av betong, ligger det på det høyeste punktet av den bratte stigningen som slynger seg fra Sognefjorden opp mot Gaularfjellet. Utsikten fra plattformen fanger hele det storslåtte landskapsrommet mellom fjellene og er ett av flere steder over Gaularfjellet der man kan stoppe å få en variasjon av opplevelser som spenner fra mektig utsikt og ville fossestryk til idylliske setertun oppe på fjellplatået.

Betongflaket balanserer med sin elegante og presise form med letthet i knekkpunktet mellom den bratte stigningen og fjellplatået bak. Flaket gir assossiasjoner til et piknikteppe eller en papirbrett med tre vinger. Hver av vingene har fått sin spesielle funksjon.

Utsikten ble også tildelt Betongtavlen 2016.

Fra juryens uttalelse den gang kunne vi lese: «Betongflaket har en skulpturell klar form med sine rette linjer og lyse betongfarge, og fremstår som en kontrast til det rike og varierte landskapet rundt. Samtidig finner man ekko av linjeføringene i vingene i fjellsidene. Den bygde formen gjør at det mektige rommet mellom fjellene og mangfoldet i naturen rundt blir løftet fram og gir stedet en ny identitet og spenning. Utsiktspunktet på Gaularfjellet er blitt en unik attraksjon og et nytt landemerke.»

Byggherre for prosjektet er Statens vegvesen, Turistveiseksjonen.

Code: arkitektur AS har vært arkitekt, B-consult AS har vært byggeteknisk konsulent, mens Veidekke Entreprenør AS, distrikt Sogn og Fjordane har stått for byggearbeidene.

Det er den europeiske betongorganisasjonen ECSN (European Concrete Societies Network) som står bak utdelingen av European Concrete Award. Den finner sted med to års mellomrom. Utsikten tildeles en andrepris i klassen for anlegg.

Tidligere er de Nasjonale turistvegprosjektene Trollstigplatået, Selvika og Solbergplassen tildelt ECSN-priser. Andre norske prisvinnere de siste årene har vært Arkitekturmuseet, Gyldendalshuset, Lærernes Hus, alle i Oslo og Rasoverbyggene i Lofoten. 

Prisen deles ut i to kategorier:

* Bygninger

* Anleggsprosjekter

Vinner av kategorien anlegg ble det Catharina Bridge (Nederland), mens broen Reconstruction Intersection Prater (Østerrike) mottar tredjeprisen.

Prisen deles ut i Helsinki 1. november.