<p>25 arkitekter fra Schmidt/Hammer/Lassen architects besøkte onsdag verdens høyeste trehus. Danskene lot seg imponere av både byggetog den fantastiske utsikten.</p>Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn Hindklev

25 danske arkitekter besøkte Mjøstårnet

25 arkitekter fra det danske arkitektkontoret Schmidt/Hammer/Lassen architects besøkte onsdag verdens høyeste trehus.

Mjøstårnet har nå reist seg til sin fulle høyde.

Det danske arkitektkontoret, som har kontorer i København, Århus og Shanghai, er nysgjerrig på norsk trearkitektur og hadde satt av to dager for å besøke Moelven Industrier og RVT.

Besøket ble toppet med en omvisning i Mjøstårnet, verdens høyeste trehus. Bygget har nå reist seg til sin fulle høyde på 85 meter.

Vil ta med løsninger hjem

– Vi vil se på løsninger som vi kan ta med hjem til Danmark, sier arkitekt Sveinung Chercka-Simonsen i  Schmidt/Hammer/Lassen architects.

Arkitekt Sveinung Chercka-Simonsen i Schmidt/Hammer/Lassen architects (t.v) plukket med seg ny kunnskap som han tar med seg hjem til Danmark.

Han sier at det danske arkitektkontoret ofte er på turer for å se på detaljer og løsninger på spennende prosjekter.

Nå var det altså verdens høyeste trehus som pirret danskenes nysgjerrighet. Tilsvarende bygg finnes ikke i Danmark, ifølge de danske arkitektene.

Fuktigere klima i Danmark

– Vi er interessert i å få mer kunnskap om tre, slik at vi kan bruke det i prosjekteringsarbeid. Det blir brukt mer tre også i Danmark. Sammenliknet med Innlandet i Norge har vi en utfordring med et fuktig klima, sier han.

Han forklarer at det ikke gir de danske arkitektene de samme frihetene for tak og fasader.

– I Danmark må vi være litt mer påpasselige, men det er fullt mulig å bygge med en tilsvarende bærekonstruksjon, sier han.

Chercka-Simonsen sier at Schmidt/Hammer/Lassen architects alltid er opptatt av å tenke på klima og bærekraft i sine prosjekter.

– Impulsene vi tar med oss herfra kan helt klart gi oss flere strenger å spille på. Det er ingen tvil om at dette er et pionerprosjekt, men det kan i fremtiden også være en måte å bygge på i Danmark, fastslår han.