Tore Frellumstad

Analog næring i en digital verden

Bygg.no tar på lederplass opp et av de mest kritiske forholdene for fremtidens byggenæring - digitalisering.

Tore Frellumstad

Advokat i Abelia

En forutsetning for å forbli konkurransedyktig i et stadig mer globalisert marked er en digital transformasjon av økonomien som byggenæringen er en del av. I EU utgjør næringen 8,9% av BNP og mer enn 14 millioner arbeidsplasser. Når EU nå har igangsatt arbeidet med digitalisering av byggenæringen, kan ikke Norge velge å stå utenfor.

I sommer kom en tilnærmet samlet europeisk byggenæring ut med et manifest for digitalisering av næringen – “European Construction Industry Manifesto for Digitalisation”. Manifestet krever et sterkt politisk lederskap fra EU, et tilpasset regelverk for IT-politikk og budsjettfokus på digital kompetanse, FoU og IT-infrastruktur. Filosofien bak prosjektet er at næringen kan bidra til å bygge en sterkere økonomi og et inkluderende samfunn ved å opprettholde sin konkurranseevne på verdensbasis.

Betydningen av næringen reflekteres i evnen til å svare på de viktigste utfordringer i EU: arbeidsplasser, digital økonomi, energieffektivitet, sirkulær økonomi, klimaendringer, demografiske endringer, helse og sikkerhet, utdanning, opplæring og nye regler for personvern.

For å nå EUs politiske mål er digitalisering avgjørende. Næringen ønsker å utvikle en plattform som skal kunne oppfylle flere formål. For det første må plattformen fungere som en kunnskapsbase som inneholder retningslinjer, beste praksis og verktøy for små og mellomstore bedrifter. Videre må plattformen gjøre det mulig for aktører som kunder, praktikere, produsenter, salgsledd, entreprenører osv. å utføre oppgaver ved hjelp av et felles digitalt økosystem som f.eks å utarbeide tilbud eller søke om byggetillatelse. Et digitalt økosystem kan også fungere som en markedsplass eller en elektronisk anskaffelsesportal. Plattformen foreslås å omfatte en prosess som starter med digital informasjonsinnhenting, videre til utførelse av prefabrikerte elementer og digitale komponenter, leveranser og montering og avsluttes med blockchain-basert smartkontrakt og oppgjør.

De prefabrikerte komponentene kan leies i stedet for å kjøpes og transformeres til tjenester i hele livssyklusen. Dette medfører at egne designere, produsenter og entreprenører går i partnerskap sammen med IT-selskaper og tjenesteleverandører. Byggenæringen er på randen av en transformasjon som vil endre dagens tilstand for alltid. Nye kundekrav, big data, eierskap og tilgang til data, BIM, skylagring, 5, 6, 7 + D design, prefabrikkering, roboter, 3D utskrift, kunstig intelligens, en ny bølge av stemmestyring, nye forretningsmodeller, så vel som intelligente bygninger og smarte byer har allerede begynt å tvinge frem endringer.

For å takle omstillingen som følger av disruptiv innovasjon mener byggenæringen i EU at det må etableres sterke nettverk som gir rask overføring av kunnskap, kompetanse og kapasitet på tvers av sektorer og geografiske grenser.