Veidekke inngår forlik på Fellesprosjektet - får 310 millioner kroner

Veidekke Hochtief, Statens vegvesen og Bane NOR har blitt enige om å forlike tvisten vedrørende sluttoppgjøret for kontrakten om bygging av ny E6 og nytt jernbanespor for Fellesprosjektet parsell 2 mellom Brøhaug og Strandlykkja i Hedmark. Entreprenøren får 310 millioner kroner.

Arbeidsfellesskapet Veidekke Hochtief bestemte seg for å gå rettens vei, og krevde oven en milliard kroner av staten v/Samferdselsdepartementet etter Fellesprosjektet E6 – Dovrebane-parsellen FP2 Strandlykkja-Brøhaug, hovedsaklig som følge av det de mente var betydelige endringer i både prosjektering og grunnforhold i forhold til beskrivelsen til byggherren.

Tvistesummen var på 1,2 milliarder kroner, det vil si avstanden mellom krav og motkrav. Kravet fra Veidekke Hochtief var på 1.130 millioner kroner.

Stevningen ble tatt ut allerede i juli 2016, og saken skulle etter planen opp i Øvre Romerike tingrett denne høsten.

Nå har derimot partene har inngått et fullt og endelig oppgjør, og rettsaken vil derfor bli begjært hevet som forlikt.

Byggeindustrien har fått opplyst at beløpet man er enige om ligger på 310 millioner, og er også kjent med at det ikke får noen betydning for Veidekkes resultat i tredje kvartal.

- Vi er fornøyde med at denne saken nå er over og at den har funnet sin løsning utenfor rettssalen. Det er ressurskrevende med slike tvister, særlig når de trekker ut i flere år etter at arbeidene er avsluttet og prosjektet er overlevert. Vi gleder oss derfor over å kunne konsentrere all vår innsats og oppmerksomhet mot våre pågående og nye prosjekter, sier konserndirektør Øivind Larsen for Veidekke Anlegg i en pressemelding.

Erik Pascal Johansen, prosjektdirektør i Bane NOR, og Svein Røed, prosjektdirektør i Statens Vegvesen bekrefter at Bane NOR og Statens vegvesen er glade for å legge denne tvisten bak seg.

– Vi er glade for at vi er blitt enige om et forlik. Vi jobber for å unngå slike sluttoppgjørsdiskusjoner i fremtiden. Mange store kontrakter skal ut i markedet i årene som kommer. Et godt samarbeid med entreprenørene er avgjørende for å lykkes, sier Erik Pascal Johansen og Svein Røed i en pressemelding.

Også BetonmastHæhre-selskapet Hæhre Entreprenør AS har stevnet Samferdselsdepartementet/Statens vegvesen og Bane NOR etter at man ikke har klart å komme til enighet rundt sluttoppgjøret for strekningen FP3 Strandlykkja - Kleverud/Labbdalen rundt utbyggingen av Fellesprosjektet ved Mjøsa. Påstandsbeløpet i den saken, altså summen Hæhre Entreprenør krever fra byggherrene i sluttoppgjøret, skal totalt dreie seg om 755,5 millioner kroner.