Kleppestø barneskole

På Kleppestø på Askøy har Åsane Byggmesterforretning ført opp første byggetrinn av en ny barneskole.

Fakta

Sted: Kleppestø, Askøy

Prosjekttype: Nybygg, skole

Kontraktssum uten merverdiavgift: 150 millioner kroner (bt 1 og 2)

Bruttoareal: 8.088 kvadratmeter (bt 1og 2)

Tiltakshaver: Askøy kommune

Generalentreprenør: Åsane Byggmesterforretning

Prosjektgruppeleder og byggeleder: Fylkesnes

Arkitekt, LARK: Arkitektgruppen Cubus

Interiørarkitekt: Box Interiør Design

Rådgivere: RIB: Node l RIV, RIVeg, ITB: Cowi l RIE: Handegård og Pedersen l RIAku: Sweco l RIGeo: Instanes Polar l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Rivning: AF Decom l Grunnarbeider og utomhus: Magnar Sivertsen l Betongarbeid: LAB Entreprenør l Hulldekker: Spenncon l Trappeelementer: NOBI Voss l Kjerneboring: Mimax l Gulvstøp/tynnavretting: Betonggulv l Stålarbeid: Johs Sælen & Sønn l Metallarbeider: Fana Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Alu/glassfasade, vinduer og dører: Bolseth l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Blikkenslager: Østensen l Tømrer: Åsane Byggmesterforretning l Innvendige tømrerarbeider: t: Bergen Byggsystemer l Fast innredning: Torsvik Trevare l Maler: RSV Gruppen l Gulvlegger: Stigen Kronheim l Rørlegger: Vestrheim l Elektro og SD-anlegg: OneCo Technologies l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Heis 1 l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Lockit

Tiltakshaver er Askøy kommune. Skolebygget er tegnet av Arkitektgruppen Cubus, og oppføringen har skjedd i general-entreprise. Bygget har to hovedetasjer, kjeller og teknisk rom på taket. Samlet areal for begge byggetrinn er 8.088 kvadratmeter. Av det utgjør nybygg 6.693 kvadratmeter og ombygging eksisterende bygg 1.395 kvadratmeter. Byggetrinn 1, som overleveres nå, er på cirka 3.800 kvadratmeter. Kontraktssum, samlet for begge byggetrinn, er cirka 150 millioner kroner, uten merverdiavgift.

Byggearbeidene startet med å etablere et nytt lekeområde sør for nybygget i juni 2016 og skolebygget blir ferdig i september i år, to måneder før avtalt tidspunkt. Senere i høst starter byggetrinn 2. Den gamle skolen skal rives, med unntak av et bygg som skal restaureres, og det skal føres opp tre nye bygg som kobles sammen med byggetrinn 1. Det betyr at når skolen er ferdig kan en gå tørrskodd mellom alle bygningsdelene.

Godt samarbeid

Prosjektleder Harald Sundnes i Åsane Byggmesterforretning forteller at etter noen runder med ballkasting satte entreprenør, byggherre og rådgivere seg ned sammen og fant gode løsninger i fellesskap. Sundnes berømmer byggherren for å ha bidratt til senke konfliktnivået.

Han sier at prosjektet har gitt anleggsledere og driftsledere i Åsane Byggmesterforretning nye utfordringer og ny kompetanse. En 3D-modell var på byggeplassen og ble aktivt brukt, men hvis det var konflikt mellom 3D og 2D, var det 2D som gjaldt.

– Vi har hatt en ekstern fremdriftsmedhjelper som bisto med utforming av planer og ressursbruk, og det grepet bidro til at vi kunne levere før tiden, sier Sundnes.

350 elever

Byggetrinn 1 av Kleppestø barneskole rommer 350 elever. Når byggetrinn 2 står ferdig kan skolen ha cirka 650 elever. Både skolebygg og uteområder har universell tilgjengelighet. I tillegg til heis er det en rampe på østsiden av bygget som gir rullestolbrukere adkomst til andre etasje.

Generalentreprenøren har hatt et godt samarbeid med skolen i byggeperioden.

– Vi har gitt informasjon om hva som skal skje og har ikke fått noen klager. Rektor Svanhild Andersen har vært med på alle byggemøter, påpeker Sundnes.

Barneskolen får klassebaser for alle årstrinn og spesialrom for naturfag og kunst og håndverk. Uteområdene omfatter blant annet asfaltkledde kuler for skating og BMX-kjøring. Senere skal det bygges en fotballbane.

Fornøyd byggherre

Prosjektleder Frank-Ove Åmodt i Askøy kommune sier at han er svært godt fornøyd med samarbeidet med Åsane Byggmester-forretning.

– Entreprenøren har gjort en veldig fin jobb og har hatt en meget ryddig byggeplass under oppføringen. Prosjekteringsgruppen har valgt gode og fleksible planløsninger som er i tråd med Askøy kommune sin skolebruksplan og byggherrens administrasjon på byggeplass er ivaretatt på en god måte av byggeledere, sier Åmodt.

Rent bygg

Tomten inneholdt bløte løsmasser som er masseutskiftet med sprengstein. Det har ifølge Sundnes vært lite sprengning i dette byggetrinnet (det blir mer i neste trinn). Det er lagt membran og laget hull for ventilering av radongass.

Bygget består av tre kvadratiske blokker som ligger tett sammen. Heissynk er støpt i vanntett betong. Byggets bærende konstruksjon består av plasstøpt betong, stålsøyler, ståldragere og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket. Fasadene har kombinasjon av kledning av Kebony, store glassfelt og noe platekledning.

Det er i hovedsak linoleum med hulkiler på gulv, supplert med slipt betong, mye spilekledning av ask på vegger og i stor grad systemhimlinger. Det er 27 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 30 cm i taket. Glassfasadene her en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,7 ganger per time.

Sundnes sier at det ble praktisert rent tørt bygg under opp-føringen, og han har svært sjelden sett et nyoppført bygg med mindre støv enn det er på Kleppestø barneskole. Sundnes understreker at dette har de vært svært opptatt av.

Per juli var sorteringsgrad for byggavfall på 84,28 prosent.

Energibrønner

Kleppestø barneskole er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med radiatorer og vannbåren gulvvarme, basert på 15 energibrønner som går 250 meter ned i grunnen. Noen få rom har elektriske varmekabler. Det er også varme-kabler utenfor bygget. Skolen har elkjel for spisslast. Kjøling skjer via ventilasjonsanlegget, som er balansert og har sone-inndeling. Det er SD-anlegg på alle tekniske systemer med unntak av sprinkler.

Medregnet administrasjon var 55 personer med da aktiviteten var på topp i mai og juni i år. Skolebygget er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter