HM33

F. v.: Anleggsleder Lars Marius Holestøl og anleggsleder Aleksander Murtnes i BetonmastHæhre, Morten Kristiansen, prosjektansvarlig drift i AKA, prosjektleder Johan Eskelund og anleggsleder Stine Muri Alstad i BetonmastHæhre.

Med sine åtte etasjer og 30 meters høyde har HM33 blitt et signalbygg i Hvervenmoen Næringspark utenfor Hønefoss sentrum.

Fakta

Sted: Hvervenmoen Næringspark, Hønefoss

Prosjekttype: Kontorbygg på åtte etasjer med parkeringskjeller, pluss eget drifts- og lagerbygg.

Bruttoareal: 9.000 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 137 millioner kroner

Byggherre: AKA

Prosjekt- og byggeledelse, ansvarlig søker: Roar Jørgensen

Totalentreprenør: BetonmastHæhre Ringerike

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIBr og ARK for entreprenør: Roar Jørgensen l RIE: ECT l RIV: EM Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Krøderen Elektro l VVS: Oras l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Brannisolering: Firesafe l Ytterveggelementer: Ringsaker Vegg- og Takelementer l Systemvegger, himlinger: Moelven Modus l Kjøkken: Studio Sigdal l Storkjøkken: Berg og Dahl Storkjøkken l Dører: Swedoor l Porter: Norport l Flislegger: Murercompaniet l Taktekker: Rune Edvardsen l Trapper, rekkverk: Weland, Midthaug l Stål: Næsset Mek Verksted l Prefab betong: Spenncon l Fasadeelementer: Llentab l Beton Cire: Epoxyhuset l Epoxybelegg: Oslo Epoxy l Gulvstøp og sparkling: BetonmastHæhre Gulvstøp l Spilekledning: Trenova l Maler: Leif Ivar Malerservice l Vinduer og glassfasader: Østlandske Fasadeteknikk l Betong: Holtet Pukk og Betong l Lifter: Ringerike Liftutleie l Fasadeelementer: Llentab

Det er AKA og Ringerikskraft som står bak HM33-prosjektet, som de beskriver som Ringeriksregionens mest moderne kontorbygg. Ringerikskraft eier 49 prosent av prosjektselskapet og er også hovedleietaker i bygget.

– Vi ønsket oss et energieffektivt kontorbygg med passivhusstandard. Bygget passer godt til Ringerikskrafts miljøprofil, blant annet er det installert solcellepaneler som skal dekke deler av byggets energiforbruk, sier Morten Kristiansen, prosjektansvarlig drift i AKA.

30.000 kvadratmeter

Inklusive HM33 har AKA de siste årene ferdigstilt tre prosjekter på Hvervenmoen-området med et samlet areal på rundt 30.000 kvadratmeter.

– I tillegg til HM33 har vi bygget to næringsbygg for storhandel, og i løpet av få uker skal vi ut i markedet med ytterligere et bygg for storhandel på 12.000 kvadratmeter, hvor blant annet Megaflis og Elkjøp skal inn, opplyser Kristiansen.

Mangeårig samarbeid

En av entreprenørene som garantert vil være med å kjempe om AKAs neste prosjekt på Hvervenmoen er BetonmastHæhre Ringerike (tidligere Tronrud Bygg). Selskapet har vært totalentreprenør for HM33-prosjektet og har også utført andre bygg for AKA i Hvervenmoen Næringspark. Morten Kristiansen er godt fornøyd med sluttresultatet og samarbeidet de har hatt med BetonmastHæhre i forbindelse med byggingen av HM33.

– AKA har hatt et godt forhold til Tronrud Bygg, nå BetonmastHæhre, over flere år på Hvervenmoen-området. Gode relasjoner er et godt utgangspunkt for en vellykket prosjektgjennomføring, sier han.

Prosjektleder Johan Eskelund i BetonmastHæhre Ringerike beskriver HM33 som et bra prosjekt med en åpen og god dialog, og han legger ikke skjul på at entreprenørselskapet gjerne bygger mer for AKA på Hvervenmoen.

– Vi har hatt et godt samarbeid med AKA under byggingen av HM33 og vi skal gjøre det vi kan for å vinne også neste prosjekt, men det blir garantert tøff konkurranse med flere andre entreprenører, sier han.

Hektisk

Hektisk er det første ordet Eskelund kommer med når han skal beskrive HM33-prosjektet.

– Kort byggetid er ikke akkurat unikt for dette prosjektet, men det er ikke noe tvil om at det har vært en krevende oppgave å få på plass et slikt prosjekt i løpet av 15 måneder. Det er et topp moderne kontorbygg med det siste av tekniske løsninger, og i tillegg er det et høyt og smalt bygg som ga oss noen utfordringer, ikke minst i forbindelse med fundamenteringsarbeidene og avstivningen av bygget, sier Eskelund.

Sandgrunn

Anleggsleder Lars Marius Holestøl i BetonmastHæhre, forteller at sandgrunnen på Hvervenmoen bidro til å gjøre fundamenteringen og avstivingen av bygget ekstra krevende. Under tilnærmet hele grunnflaten på hovedbygget er det støpt 80 centimeter tykke fundamenter, det største på 160 kubikk betong. Over fundamentene ble det lagt 80 centimeter med masse før bunnplata ble støpt. Rundt hele bygget er det 40 millimeter stag i veggene, som er etterspent med 680 kilonewton fra fundamentene og helt opp til fjerde etasje.

– Det er valgt en tradisjonell løsning med støpte fundamenter, men det er ikke så vanlig med etterspente vegger slik vi har gjort her, opplyser Holestøl.

Prosjektleder Johan Eskelund forteller at avstivningen av bygget er gjort i tett samarbeidet med RIB Roar Jørgensen, prefablevererandøren Spenncon og Spennteknikk.

– Dette er en løsning både vi, rådgiver og prefableverandør hadde liten erfaring med. Derfor brukte vi litt ekstra tid på å både finne og bygge teknisk kompetanse på dette området, forteller han.

Arkitekt og prosjekteier

HM33 huser et sterkt fagmiljø innen tekniske og teknologiske fag, blant annet er kjente rådgiverselskaper som Roar Jørgensen, Norconsult og ECT på plass i bygget. Roar Jørgensen, som har vært både rådgiver og arkitekt for entreprenør, har valgt å kjøpe etasjen de har flyttet inn i.

Daglig leder John Dæhli i Roar Jørgensen synes det er morsomt at de har fått nye kontorer i et bygg hvor de selv har vært sterkt delaktig i planlegging og detaljering.

– Det er arkitektkontoret Halvorsen & Reine som har designet bygget og laget skisseprosjektet. Vi kom inn som arkitekt for entreprenør og har vært ansvarlig for detaljeringen og utarbeidelsen av arbeidsunderlag og produksjonstegninger for entreprenør, forteller han.

Dæhli tror entreprenørene ser på det som positivt at de kan samarbeide med et selskap som kan kombinere arkitektkompetanse med andre rådgiverfag.

– Vi er ikke et vanlig arkitektselskap, vi kaller oss ingeniørarkitekter. Det vil si at vi lar arkitektfirmaer skape prosjektene, så kommer vi inn og bearbeider prosjektene sammen med totalentreprenør, sier han.

Prefab

HM33 har et areal på 4.400 kvadratmeter. I tillegg kommer en parkeringskjeller på 2.200 kvadratmeter og et drifts- og lagerbygg for Ringerikskraft, som ligger i direkte tilknytning til kontorbygget. Hele prosjektet har et areal på cirka 9.000 kvadratmeter.

Kombinasjonen av knapp byggetid og store høyder gjorde at BetonmastHæhre gikk for prefabløsninger med både betongelementer fra Spenncon og prefabrikkerte veggelementer fra Ringsaker Vegg- og Takelementer.

– Prefabrikkerte yttervegger var nytt for oss og det krevde selvsagt en annen tilnærming til prosjektet. Ringsaker Vegg- og Taklementer kunne tilby elementer med en høy ferdiggrad, det vil si med både kledning og innsatte vinduer. Vi kunne dermed konsentrere oss om bygge opp veggene innvendig og det sparte vi selvsagt mye tid på, sier Eskelund.


Flere prosjekter