Statsminister Erna Solberg under presentasjonen av rapporten «IT i praksis- smarte byer og bærekraftige løsninger». Foto: Rambøll

Erna Solberg til arrangement om smarte byer

Rundt 300 personer tok turen til Oslo Rådhus da Rambøll, IKT Norge og Visma presenterte rapporten «IT i praksis- smarte byer og bærekraftige løsninger».

Det skriver Rambøll i en pressemelding onsdag.
– Hvordan skal Norge lykkes med å utvikle smarte byer som er levende, bærekraftige og gode å bo i? Rapporten viser tydelig at smart-tematikken fremdeles er i sin spede begynnelse og det mangler en bølge av konkrete initiativer. Samtidig er ambisjonene høye, sier Morten Skodbo, direktør i Rambøll Management Consulting.

Urbanisering, demografiske endringer, ressursknapphet, klimaforandringer, globalisering og digitalisering har gjort at fokuset på smarte byer og bygder har økt betydelig de siste årene. Ideen er at teknologi og datadeling kan gjøre samfunn mer levedyktige, forbedre levekårene for innbyggerne, og bidra til å skape en bærekraftig og ressurseffektiv fremtid, heter det i pressemeldingen.

– Helhetlig tankegang er en nøkkelfaktor for suksess. Det er ikke så smart å jobbe alene når man kan få til mer sammen med andre. Det er heller ikke smart å lage løsninger før man har kartlagt brukernes reelle behov og ønsker. Smartby-satsningene må derfor basere seg på samarbeid – både på tvers av fagområder internt i kommunene, og med eksterne aktører, utdyper Skodbo.

Både statsminister Erna Solberg, Oslo-byrådsleder Raymond Johansen, administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen i Ruter, rådmann Arne Ingebrigtsen i Kristiansund kommune, Ove Fredheim i Telenor Norge, Runa Haug Khoury i Bellona og administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge delte sine refleksjoner under arrangementet.