Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Oslo kommune må tilbakebetale millionbeløp til grunneiere som har gjort arkeologiske utgravinger

Totalkostnaden for  218 eiendommer som har hatt arkelogiske registreringer i småhusområder siden 2006, beløper seg til 5,8 millioner. Nå må Oslo kommune betale regningen.

Siden 2006 har 218 grunneiere med byggeplaner i småhusområder betalt arkeologiske registreringer på sine eiendommer.

Disse grunneierne skal nå få tilbakebetalt sine kostnader av Oslo kommune.
I en pressemelding skriver plan- og bygningetaten i Oslo følgende om millionene som skal tilbakebetales:

"Kommunaldepartementet har tolket regelverket annerledes enn Oslo kommune knyttet til arkeologiske registreringer i småhusplanområdet. Derfor har kommunen på eget initiativ besluttet å betale tilbake kostnadene til de som tidligere har fått krav om å betale for slike undersøkelser."
– Dette dreier seg om ulike tolkninger av et komplisert regelverk, sier enhetsdirektør Hilde Olea Simonsen i Plan- og bygningsetaten i meldingen.

- Vi følger lojalt opp departementets beslutning. Oslo kommune vil gjøre opp for seg, og alle som har betalt for arkeologisk registrering har i dag fått brev om tilbakebetalingen, sier hun videre.
Småhusplanen omfatter ca. 29 000 eiendommer i Oslo, og Plan- og bygningsetaten har mellom 300-400 byggesaker på småhus per år.
– Tilbakebetalingen gjelder kun de eiendommene knyttet til Småhusplanen hvor kulturminnemyndighetene har sett potensial for funn av kulturminner, sier Simonsen, og det gjelder kun eiendommer som har søkt om byggetillatelser.

Det er Byantikvaren som har stått for undersøkelsene og mottatt betalingen. I hovedsak er det relativt beskjedne summer per eiendom, i størrelsesorden 20,000-50.000 kroner per eiendom.

Blant de som får tilbakebetalt for undersøkelsene, er de aller fleste profesjonelle utbyggere, men det finnes også privatpersoner på listen. På noen få eiendommer har det også vært gjort arkeologiske utgravninger på grunn av funn, og i disse få tilfellene er summene noe større.
– Totalkostnaden for de 218 eiendommene som har hatt registreringer siden 2006 beløper seg til 5,8 millioner, sier Simonsen.

– Det er det firmaet eller den personen som faktisk betalte for undersøkelsene som skal få pengene tilbake.