Veidekke-direktør Arne Giske, her under Arendalsuka, mener Ketil Solvik-Olsen har gjort en god jobb som samferdselsminister. Arkivfoto: Christian Aarhus

Slik reagerer bransjen på Solvik-Olsens avgang

– Ketil Solvik-Olsen har vært en sterk, tydelig og nytenkende samferdselsminister, sier Veidekkes konsernsjef Arne Giske.

Det slo ned som en liten bombe da Ketil Solvik-Olsen torsdag varslet at han trekker seg som samferdselsminister og følger kona til legejobb i USA.

Han blir erstattet av landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Veidekkes konsernsjef Arne Giske beskriver Solvik-Olsen som en sterk, tydelig og nytenkende samferdselsminister.

– Det litt synd at han gir seg, men det er politikkens verden. Solvik-Olsen har bidratt med nye impulser og høy prioritering av samferdsel, og det har vært en positivt for næringen vår. Han har vært opptatt av å lytte og se på nye gjennomføringsmodeller, sier Arne Giske til Byggeindustrien. 

– Opprettelsen av Nye Veier er vel noe av det som kommer til å stå igjen etter Solvik-Olsens tid som samferdselsminister. Hva mener du om den etableringen? 

– Det har vært en veldig en stor endring i bransjen, og jeg mener Nye Veier har vært et positivt bidrag til samferdselssektoren, sier Giske.

Forventer kontinuitet
Veidekke-sjefen har foreløpig ikke gjort seg noen tanker rundt den nye ministeren, Jon Georg Dale.

– Jeg kjenner ham ikke annet gjennom mediene, men vi har forventninger til at han følger opp det Solvik-Olsen har startet opp slik at det blir kontinuitet og forutigbarhet for bransjen. Det er viktig for oss, sier Giske.

– Samferdselsministeren har fått mye ros for å ha vært mye ute og møtt bransjen, har han skilt seg ut på dette området sammenlignet med andre tidligere ministere?

– Om han har vært mer eller mindre ute i forhold tidligere samferdselsministre, vet jeg ikke, men har i alle fall vært en veldig synlig statsråd. For enhver samferdselsminister er det viktig å forstå hva som rører seg i bransjen, mener Giske.

Morten Grongstad, konsernsjef i AF Gruppen. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Positive grep
AF Gruppens konsernsjef Morten Grongstad var ikke informert om Solvik-Olsens varslede avgang da Byggeindustrien ringte torsdag formiddag, men den umiddelbare reaksjonen fra toppsjefen i landets tredje største entreprenør var at samferdselsministeren har gjort positive grep for næringen.

– For AF og undertegnede så er ikke vi så politisk orientert i vårt virke, men jeg oppfatter at Solvik-Olsen har gjort et solid dagsverk. Han har vært åpen og lyttende, og gjort viktige grep for næringen. Han har vært nytenkende og evnet å få til nyvinninger som kan være positive for samferdselssektoren, sier Grongstad.

Han forventer at den nye samferdselsministeren følger opp tråden.

– Det går  jo fra en Frp-minister til en annen, så jeg legger til grunn at den politikken som har blitt ført vil stå ved lag også fremover. For næringen vår er det helt sentralt med forutsigbarhet, sier Grongstad.

Skanska-sjef overrasket
Også administrerende direktør i Skanska, Ståle Rød, er overrasket over nyheten.

Skanskas toppsjef Ståle Rød (t.v.) her sammen med Terje Moe Gustavsen og Ketil Solvik-Olsen. Arkivfoto.

- Jeg har sittet i møter, og har ikke fått det med meg før du sier det nå. Men umiddelbart kan jeg si at han har vært en god samferdselsminister. Solvik-Olsen har vært oppriktig engasjert og opptatt av bransjens utvikling og bransjens ve og vel. Han har også vært åpen for innspill fra leverandørene på viktige områder, og det har vært veldig positivt, er sluttattesen fra Ståle Rød.

Han mener etableringen av Nye Veier er ett av de politiske grepene som har bidratt til en endring i samferdselssektoren.

- Etableringen av Nye Veier er et politisk prosjekt, og jeg skal være forsiktig med å mene altfor mye om det. Men jeg tror Nye Veier har vært viktig i forhold til skape en endring bransjen og vilje til å se på nye gjennomføringsmodeller. Vi ser nå at det som tidligere kom som utførelsesentrepriser, nå i større grad kommer som totalentrepriser med større innslag av samspill. Det er viktig å få inn leverandørkompetansen tidlig i prosjektene, og der mener vi denne etableringen har bidratt positivt, sier Ståle Rød.

Sandnes: – Stort engasjement
BNL-sjef Jon Sandnes sier det er trist å miste en samferdselsminister som gjennom de siste årene har hatt store ambisjoner for samferdselssektoren i Norge.

– Han har hatt et stort engasjement for samferdselssektoren og han har evnet å gjennomføre sine ambisjoner. Han har også være lyttende til byggenæringens argumenter, sier Sandnes.

Nå ønsker Sandens Jon Georg Dale velkommen til et godt samarbeid med næringen.

– Med de ambisjoner vi har rundt bygging av infrastruktur i Norge, og for å klare å bygge slik at vi får mest mulig igjen for pengene, så er man avhengig av å ha en tett dialog med næringen, sier Sandnes. 

Han peker på at en av de aller viktigste oppgavene den nye ministeren må se på, er å få ned konfliktnivået.

– Vi må finne en måte å sørge for at konfliktene vi har sett innen anleggsektoren dempes, legger Sandnes til.

– Har vært en god samferdselsminister
– Ketil Solvik-Olsen har vært en god samferdselsminister som har fått utrettet mye i sin tid som statsråd. Han har vært lyttende og konstruktiv i sin dialog med bygg- og

anleggsnæringen, noe jeg håper hans etterfølger også vil være, sier konsernsjef i BetonmastHæhre og styreleder i EBA, Jørgen Evensen.

– Gjort en god jobb
– Vi har fra EBAs side hatt en veldig god dialog med Ketil Solvik-Olsen og resten av politisk ledelse i Samferdselsdepartementet, og vi ble litt overrasket når vi fikk meldingen om at han skulle gå av, men det er forståelig ut fra begrunnelsen, sier adm. dir. Kari Sandberg i EBA.

– Vi har hatt og har et ønske om at han skulle lykkes med utviklings- og forbedringsarbeidet innen samferdselssektoren, og han har fått til mye på kort tid, legger Sandberg til. Hun forteller at de er imponert over hvor mye kunnskap, også på et relativt detaljert nivå som han har tilegnet seg i forhold til anleggsbransjen og hvor godt han følger med.

– Han har god kunnskap og stor interesse for et viktig politisk område, og anleggsbransjen oppfatter at han har gjort en god jobb som samferdselsminister, legger Sandberg til.