Studentboligene - den evige høstjakten

Hver eneste høst kommer det nye avisoverskrifter som omhandler de mange studentene som leter etter bolig – og det kan synes som at studentbolig-køen blir stadig lenger.

Det er definitivt kamp om de beste studentboligene - og da spesielt på de mest populære studiestedene - ofte i de store byene. Som regel løser dette seg likevel på et vis – men det er nok slik at ikke alle får seg drømmestedet for studietiden – men det er heldigvis veldig få som ikke finner seg et høvelig tak over hodet.

Det er de senere årene bygget ut stadig flere studentboliger - nettopp som en følge av det kraftige presset vi ser etter gode studentboliger hver eneste høst. Det offentlige har puttet inn midler for å bygge ut flere boliger, og det er selvsagt også veldig mange som leier seg bolig i det private markedet. Ikke minst er det etter hvert veldig mange som er blitt boliginvestorer, hvor de leier ut en eller flere leiligheter de selv ikke bor i. Det er fortsatt også slik at mange har en liten hybel i kjelleren for å spe på de månedlige boligutgiftene i eget hjem. Uten dette relativt omfattende tilbudet i det private markedet hadde det selvsagt vært umulig å tilby alle studentene som ønsker å leie seg tak over hodet et sted å bo.

Det er likevel ikke slik at situasjonen er god nok for alle. Mange må betale i dyre dommer for å i det hele tatt å kunne sikre seg et tak over hodet - og mange må bo et helt annet sted enn hva som er mest ideelt i forhold til studiested. Det er dessverre også mange som må betale altfor mye for altfor dårlige boliger.

Derfor et det veldig viktig at man fortsetter å investere i en solid utbygging av studentboliger over store deler av landet. Tirsdag ble det kjent at det skal bygges 2.188 studentboliger i 14 norske byer i år, etter at regjeringen nå øker kostnadsrammen innen dette feltet. Takten i utbyggingen den senere tiden har gått noe ned ettersom kostnadsrammen ikke har blitt økt på flere år - og med prisstigningen har dermed studentboligutbyggingen falt noe tilbake. Nå er man tilbake på det nivået man bør og skal være om man skal klare å nå målet om at 20 prosent av studentene skal kunne få mulighet til å bo i studentbolig. I sommer hadde kun 15 prosent av studentene den muligheten.

Dermed kan studentene i tiden fremover få noe større mulighet til å kunne sikre seg en studentbolig også ved siden av det private markedet. Men skal man klare å gjøre tilgangen enda bedre må man holde tempoet i utbyggingen oppe – og man må aktivt følge med på om man setter av nok penger til dette formålet. Å finne gode og rimelige tilgjengelige studentboliger er et viktig aspekt i utdanningen av fremtidens Norge – og det har definitivt en stor verdi.