Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Størst optimisme i oljenæringen og i bygg og anlegg

Optimismen brer om seg i en rekke næringer, viser en fersk konjunkturrapport fra SR-Bank.

Stavanger Aftenblad omtalte resultatene mandag denne uken.

Mange ser, ifølge Aftenbladet-artikkelen, et stadig sterkere lys i enden av tunnelen, som betyr oppgang for flere bransjer, der særlig oljenæringen og bygg og anlegg har vekst og vil merke kampen om nye fagfolk.

Bygg- og anleggsbransjen er blant næringene som har ekstra vind i seilene akkurat nå.

Sparebank 1 SR-Banks temperaturmåler for næringslivet for Sør- og Vestlandet viser økt optimisme, og konjunkturrapporten viser at 63 prosent av bedriftene venter oppgang. Mer enn seks av ti vil øke lønnsomheten og har økt ordrereserve. Og 55 prosent vil øke investeringene, skriver Aftenbladet.

Les en forenklet rapport her.

Barometeret viser at jo større andel av virksomheten som er knyttet til oljevirksomheten, desto større er optimismen. Arbeidsledigheten er redusert, og er den laveste siden 2015–2015 i Rogaland. Nå skal flertallet av bedriftene ansette igjen, og kampen om arbeidskraften hardner til. Bedrifter innen olje og gass og flere innen bygg og anlegg melder om høyest vekst, heter det i artikkelen.

Seføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank sier til Aftenbladet at oljeprisen er flere grunner til oppgangen.

– Høy oljepris, at oljenæringen har vist evne til omstilling som å redusere kostnadene og få flere bein å stå på. Her har nye markeder for tradisjonell oljevirksomhet innenfor fornybar energi, havbruk, infrastruktur og tradisjonell industri bidratt positivt, sier han.

Mandag kom også en rapport fra IRIS, International Research Institute of Stavanger, som varsler at det fram mot 2022 vil det være behov for opptil 28.000 nye ansettelser i olje- og gassnæringen, skriver Aftenbladet.

Ifølge studien fra forskningsinstituttet IRIS, som er utført på vegne av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, vil noen av jobbene erstatte arbeidsplassene som forsvant under oljekrisen Samtidig vil 18.000 av nyansettelsene gjelde erstatning av dem som går av.