Slåtten Terrasse

Utkraget del i andre etasje. Foto: Klaus Bo Christensen

Ved Siljustøl i Fana har Byggmester Markhus AS ført opp 17 leiligheter med høy standard.

Fakta

Sted: Fana, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, leiligheter

Kontraktssum uten merverdiavgift: 50,2 millioner kroner

Tiltakshaver: Boetablering

Totalentreprenør: Byggmester Markhus

Arkitekt og LARK: Bo Arkitekter

Rådgivere: RIB: Bergen Byggteknikk l RIV: Miljøconsult l RIBr: Konsepta l RIVA: Haugen VVA l RI Fjernvarme: Asplan Viak l Uavh kontroll RIB, byfy og våtrom: Rådg ing Asbjørn Danielsen

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Halvorsen Grave- og Transportservice l Anleggsgartner: Jans Hageservice l Betongarbeid: H-L Bygg l Smed: Børø Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Dører: Neumann Bygg l Blikkenslager: Os Blikk og Fasade l Rekkverk: Rekkverkspesialisten l Tømrer: Byggmester Markhus l Maler: RSV Maling & Gulv l Murer: Stor-Bergen Mur og Flis l Flis lev: Modena Bergen l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: Bergen Elektro Automasjon l Ventilasjon: VVT l Heis: Ingeniør Stein Knutsen l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Certego Bergen l Kjøkken: Sigdal Kjøkken l Fiber/TV: Seram IKT l Vinduer: Gilje

Boetablering AS er byggherre for prosjektet og Byggmester Markhus har ført opp Slåtten Terrasse i totalentreprise. Kontraktssummen er på 50,2 millioner kroner uten merverdi-avgift. Byggestart var i januar i fjor. Bygget, som er tegnet av Bo Arkitekter AS, stod ferdig i juni i år.

De 17 leilighetene strekker seg fra 53 til 141,1 kvadratmeter i størrelse. Salgspris for leilighetene, som har gjennomgående høy standard, lå på 60.000-75.000 kroner per kvadratmeter.

Én tilkomstvei

Tomten ligger i enden av en blindvei nær Siljustøl i Fana. Den har fjellgrunn og ligger sørvendt.

– Den største utfordringen i prosjektet var at det kun har én tilkomstvei, sier prosjektleder Stig Torheim i Byggmester Markhus.

Han legger til at det ble praktisert lean tankegang på innvendige arbeider hvor fagene var med å fastsette takt og fremdrift.

Anleggsleder Raymond Tyssøy i Byggmester Markhus sier at bygget er vinklet og har bærende konstruksjon av plasstøpt betong og stål.

– Trappeløp er prefabrikkerte. Tak består av q-dekker, betong og masonite bjelker. Fasadene er kledd med lyst panel av accoya, mørkt royalimpregnert trepanel og platekledning type Cembrit, noe som gir lang levetid og enkelt vedlikehold, opplyser Tyssøy.

Kjøperne hadde tilvalgsmuligheter innen elektro, fast inventar, fliser, gulv og planløsning. Alle leilighetene har egne terrasser (noen har to) og solforholdene er gode. Leilighetene har universell utforming og fiberbasert bredbånd og kabel-TV fra Canal Digital. I parkeringskjelleren er det én biloppstillingsplass per leilighet med mulighet for lading av elbil.

Leilighetene har parkett og flis på gulv, malte gipsvegger og nedforet gipshimling. I fellesareal er det systemhimlinger.

Følger terrenget

Slåtten Terrasse ligger omgitt av enger og nær skog i et flott og kupert kulturlandskap.

– Ved utforming har det vært viktig at bygget naturlig følger og understreker terrenget gjennom vinkler og utkragede bygningsdeler. Bygget er oppdelt i en horisontal mørk base (vedlikeholdsvennlig mørk Møre Royal) og med separate boligelementer øverst i lys kledning av ubehandlet lys accoya som naturlig vil gråne. Fargekombinasjonen gir bygget karakter og dynamikk, sier sivilarkitekt Klaus Bo Christensen i Bo Arkitekter.

Fjernvarme

Slåtten Terrasse er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med gulvvarme i leilighetene og radiatorer i fellesareal, basert på fjernvarme. Leilighetene er i energiklasse B og C. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Ved innkjøringen til bygget ligger to nedgravde containere for søppel. På den andre siden av veien står en plastbinge.

Bygget er brannsikret ved seksjonering. Det er soldempende glass i vinduer på eksponerte fasader. Uteområdene ved Slåtten Terrasse er både omfattende og pent opparbeidet, med plener, busker, lekeplass, springvann, benker, sittegrupper, gangstier og gruslagte og hellelagte areal.

Vinduene har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på mellom 0,5 og 0,8. Hele bygget med unntak av takterrasse har universell tilkomst.

Da aktiviteten var på topp var det rundt 30 personer på prosjektet. Slåtten Terrasse er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter