<p>– Vi gleder oss til å representere Trøndelag og våre arbeidgivere i Yrkes-NM, sier fra venstre betonglærling Brage Larsen (Veidekke Entreprenør) og tømrerlærling Henrik Sæther Grenne (Petter Bakøy AS). Opplæringsrådgiver Gunnar Børøsund fra Byggopp Trøndelag tror de har gode forutsetninger for å hevde seg i konkurransen. Foto: Svanhild Blakstad</p>Tømrer og betonglærlingene som skal delta i årets Yrkes-NM 23-25. oktober. Fra venstre: Jørgen Berg Fornes (Byggmester Iver R. Gresseth), Joakim Paulsberg (Tømrerkompaniet), Kjartan Melstveit (Kruse Smith Entreprenør), Trygve Skorve Haugland (Entreprenør Magne Heldal), Joakim Skrede Skjeldestad (Byggsenteret Audun Hundere), Jørgen Forså (Nord-Tre Entreprenør), Brage Larsen (Veidekke Entreprenør) og Henrik Sæther Grenne (Petter Bakøy). Foto: Svanhild BlakstadBetonglærlingene som skal delta i årets Yrkes-NM 23-25. oktober. Fra venstre Kjartan Melstveit, Kruse Smith Entreprenør, Trygve Skorve Haugland, Entreprenør Magne Heldal og Brage Larsen, Veidekke Entreprenør. Foto: Svanhild BlakstadTømrerlærlingene som skal delta i årets Yrkes-NM 23-25. oktober. Fra venstre Jørgen Berg Fornes, Byggmester Iver R. Gresseth, Joakim Paulsberg, Tømrerkompaniet, Joakim Skrede Skjeldstad, Byggsenteret Audun Hundere, Jørgen Forså, Nord-Tre Entreprenør og Henrik Sæther Grenne, Petter Bakøy AS. Foto: Svanhild Blakstad

Tømrer- og betongfagslærlinger: Trener til Yrkes-NM

Landets fremste lærlinger innen betong- og tømrerfaget møttes før helgen til «trenings-samling» før de skal ut og konkurrere i Yrkes-NM.

Yrkes-NM går av stabelen på X Meeting Point på Hellerudsletta 23-25 oktober, og i år deltar totalt tolv lærlinger fra betong- og tømrerfaget. EBA og Byggmesterforbundet samarbeider om NM i tømrerfaget og deltar med tre lærlinger hver.

Rundt 30 deltakere fra hele landet deltok på samlingen på Scandic Hotel Oslo Airport sist fredag, som ble ledet av kompetansesjef Thomas Norland i EBA og Mona Veslum i Byggmesterforbundet. I tillegg til lærlingene deltok representanter og støtteapparat fra de regionale opplæringskontorene for bygg- og anleggsteknikk (byggopp).

En av NM-deltakerne er betonglærling Brage Larsen (19). Han jobber i Veidekke Entreprenør i Trondheim og er godt fornøyd med å ha blitt valgt ut til å representere hjemfylket Trøndelag i Yrkes-NM.

– Jeg trives veldig godt i faget og tror det skal bli artig å være med NM. Jeg tenker ikke så mye på at det er en konkurranse, men at det er en oppgave som skal løses, sier han til Byggeindustrien.

For tiden er han med og bygger det gigantiske boligprosjekt Lilleby i Trondheim, med over 1100 boliger. Her jobber han med forskaling og støping sammen med en rekke andre lærlinger og fagarbeidere i Veidekke.

– Som en liten svenneprøve

Henrik Sæther Grenne (19) er tømrerlærling hos Fosen-entreprenør Petter Bakøy AS og skal også forsvare Trøndelags ære i tømrerfaget.

– Det er stort å bli vist tillit og få være med og representere både firmaet og regionen i konkurranse med lærlinger fra hele landet. Det blir som å gå opp til en liten svenneprøve, og så får jeg samtidig vite hvordan jeg ligger an i forhold til andre lærlinger, sier Sæther Grenne.

For tiden jobber han på et rehab-prosjekt i Trondheim, med blant annet bytting av vinduer. Han stortrives i byggebransjen, påpeker at han som lærling blir tatt godt vare på: – Er det noe vi trenger hjelp til, så spør man bare en kollega. Det er alltid hjelp få, sier han.

– Går for topp 3

Både han og betonglærling Brage Larsen har målet klart i sikte når de skal ut og konkurrere i NM i oktober.

– Ambisjonen er å gjøre det best mulig i konkurransen. Når vi først er med, går vi for topp 3, sier de to lærlingene, som har ett år igjen til svenneprøve.

Opplæringsrådgiver Gunnar Børsøsund i Byggopp Trøndelag er ekstra godt fornøyd med at trønderkontoret har fått med to deltakere i årets norgesmesterskap.

– De er valgt ut med omhu, og jeg tror begge to har gode forutsetninger for å gjøre en bra figur i konkurransen, avslutter han.