Damsgård skole

Prosjektleder Gunnar Myhre Olsen fra NCC og prosjektleder Tor Milde fra Etat for utbygging i Bergen kommune.

I august i år ble nye Damsgård skole i Laksevåg bydel i Bergen tatt i bruk. Skolen er ført opp i en totalentreprise av NCC Norge Bygg.

Fakta

Sted: Damsgård, Bergen

Prosjekttype: Nybygg skole

Kontraktssum med merverdiavgift: 200 millioner kroner

Bruttoareal: 6.400 kvadratmeter

Tiltakshaver: Bergen kommune

Totalentreprenør: NCC Norge

Arkitekt, IARK og LARK: Rambøll

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk l RIB prefab: Prefab Design l RIV: Multiconsult l RIE: Sønnico l RIAku, RIByfy: Rambøll l RIBr: Firesafe l RIAutomasjon: EM systemer l RIAV: Norconsult l RIVA: Asplan Viak l Uavh kontroll: Multiconsult l Uavh kontroll brann: Mannvit

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geomatikk Survey l Grunnarbeider: Rivenes l Anleggsgartner: Wikholm l Betongarbeid: NCC Norge l Ferdigbetong: Norbetong l Armering: Celsa Steel Service l Betongelementer: Bjørn Hansen l Stålkonstruksjoner: Give Stålspær l Betongsaging/kjerneboring: Måkestad l Gulvstøp/tynnavretting: Industrigulvspesialisten l Stålarbeid: Børø Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Alu/glass fasade og aludører: Malmerk Fassaadid l Vinduer: H-vinduet Magnor l Solavskjerming: Hella Norge l Blikkenslager: Fjell Blikk l Rekkverk: Metab PPU l Tømrer: Byggmester Markhus l Systeminnredning: Innomhus l Systemvegger: Moelven Modus l Maler og gulvlegger: RSV Gruppen l Parkett: ABS Parkettgruppen l Tegl, mur, puss og flis: Murmester Arthur Thorsen l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: Sønnico l Ventilasjon: PRO Vent og Torgersen l Heiser: KONE l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Sprinkler Vest l Lås og beslag: Lockit l Auditoriumsstoler: Skeie Seating l Sportsutstyr: Killingmo & Tønsberg l Storkjøkken: HTH l AV installasjoner: Kinly l Stillas og maskunutleie : Ramirent l Byggevarer: Optimera l Rent tørt bygg: Renex Servicepartner Vest l Fasadeutsmykning: Holmedal Blikk

Nye Damsgård skole er en barneskole med plass til 450 elever fra 1. til 7. årstrinn. Hvert trinn har klassebase med egen inngang. I byggeperioden ble elevene fraktet med busser til Lynghaugparken i Fyllingsdalen.

200 millioner kroner

Tiltakshaver er Etat for utbygging (EFU) i Bergen kommune. Skolen er tegnet av Rambøll og NCC Norge Byggs kontraktssum er på 200 millioner kroner, inkludert endringer og merverdiavgift. Rivning av den gamle Damsgård skole startet i juni 2016. Byggestart var i oktober 2016, og nye Damsgård skole skal være helt ferdig i september i år.

Stål og betong

Prosjektleder Gunnar Myhre Olsen i NCC Norge Bygg forteller at det er sprengt ut 4.000 kubikkmeter faste masser fra grunnen. Det går en ny og en gammel kulvert med vann og avløp i grunnen i bakkant av bygget. Det er lagt membran og boret ventilasjonshull mot radon under bygget.

Det L-formete skolebygget ligger i skrånende terreng og har to etasjer over bakkeplan og en under. Samlet areal er på 6.400 kvadratmeter. Bærende konstruksjon består i stor grad av stål og prefabrikkert betong. Noen tilbakefyllte vegger i kjeller er støpt i vanntett betong på grunn av stort tilsig av vann fra Damsgårdsfjellet, et av de mange byfjellene som omkranser Bergen.

En plasstøpt vegg mot sør i gymnastikksal i kjelleren er 16 meter lang, 11 meter høy og 30 centimeter tykk. Den ble støpt i to seksjoner. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. De største hulldekkene over gymnastikksalen er 500 millimeter høye.

Behandlet mot tagging

Det er luftet og anti-graffitibehandlet teglforblending på fasaden i første etasje. Andre og tredje etasje har fargerik platekledning. Mot skoleplassen og i de to trappehusene er det glass-fasader. Det er veldig store vinduer i undervisningsarealene, og overlys gir lys ned i kjelleren via et atrium. Alle baser har egne innganger.

De fleste gulvene har vinylbelegg. Noen rom har parkett eller skiferflis.

Innervegger har i stor grad spaltepanel eller plater av fibergips, mens det er systemhimlinger i undervisningsareal og spilehimlinger i fellesareal.

Skolen har en hovedinngang, en personalinngang, en kveldsinngang og sju innganger til baser, alle med skyvedører med sluser i stedet for slagdører. I tillegg er det flere rømningsveier i fasaden.

Passivhus

Nye Damsgård skole er ført opp som passivhus. Det er i snitt 40 centimeter isolasjon i taket og 30 centimeter i yttervegger. Vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,34 (som er halvparten av kravet et til passivhus).

Prosjektleder Tor Milde i Etat for utbygging sier at klimaskjermen fremstår i sin helhet som godt bygget, og gir et meget godt luftvekslingstall sett opp mot krav til lufttetthet i bygg tekniske forskrift.

Det ble praktisert rent rørt bygg under oppføring. Tidlig lukking, store takutstikk og uttørking ga en tørr bygningskonstruksjon.

Ifølge Milde var Bergen kommune veldig bevisst på at skolebygget skal ha et enkelt og rimelig vedlikehold og renhold og lang levetid. Tegl, platekledning og aluminiumsbelagte trevinduer bidrar til å nå disse målene. Alle materialer er ikke-emitterende eller lavemitterende.

Det er lagt ned mer enn 130.000 timeverk i skolebygget, og skolen er ført opp uten fraværsskader.

God kjemi

Gunnar Myhre Olsen forteller at en trang tomt var krevende og preget gjennomføringen. Tor Milde sier at bergensleire i grunnen, bratt terreng og krevende logistikk var utfordrende, spesielt når store konstruksjoner skulle inn på byggeplassen.

– En mild vinter og godt vær som har gitt god tørk i bygget siden mai har hjulpet, sier Milde.

Han gir NCC Norge Bygg ros for god flyt, god kjemi og god kommunikasjon både under prosjektering og under bygging. Han sier at EFU har hatt en liten byggherreorganisasjon, noe som har vært effektivt.

Det ble praktisert både BIM og lean i prosjektet. Olsen sier at alle prosjekterende satt sammen i NCCs prosjektstudio to dager i uken.

– Det viste seg å være meget effektivt, sier Olsen.

Bevegelse og flyt

Sivilarkitekt Thomas Joe Evetts i Rambøll forteller at Damsgård skole har vært et spennende prosjekt å få jobbet ut og realisert. Rambøll har vært ansvarlig for konsept, utforming og oppfølging av arkitektfagene for den nye skolen.

– Det har vært et godt tverrfaglig samarbeid med entreprenøren, byggherren og brukergruppene ved utvikling av prosjektet i alle faser og en inspirerende arbeidsprosess. Bevegelse og flyt er idéen bak utforming av skolen. Ute er det liv i fasaden hvor fargene, lys og skygge forandrer seg på grunn av fasadens utforming og effekten av perspektiv. Teglen som er brukt på fasadene er av de siste norske produsert fra Bratsberg teglverk, sier Evetts.

Han sier at inne i skolen er det flyt mellom rommene med myke former, avrundede kanter og visuelle forbindelser mellom etasjene.

– Damsgård skole er et flerkulturelt samlingssted og interiørarkitektene brukte geometriske mønstre fra forskjellige kulturer som inspirasjon i hjemmeområdene. Hvert trinn har en unik identitet hvor ulike fargenyanser settes sammen og samkjøres mot et trinnets grafiske mønster, sier Evetts.

Skolen er gitt en enkel hovedform, med en romorganisering som gir lett orientering og et intuitivt kommunikasjonsmønster. Brukerfunksjonene i bygget er organisert i en vinkelform over tre hovedplan. Et åpent kommunikasjonsareal gjennom et sentralt og åpent atriumsrom i vinkelen binder sammen arealene. Til dette gjennomgående atriet ligger også inngang på alle tre planene; hovedinngang på underetasjeplan mot nord, inngang mot skoleplassen mot sør i første etasje og inngang fra svalgang på andre etasjeplan. Alle fellesfunksjonene, administrasjon og spesielle fagarealer har lett tilkomst direkte fra dette åpne sentralrommet.

Hjemmebasene får direkte tilkomst fra skoleplassen og svalgang via sonedelte garderobearealer. De store undervisningsrommene er plassert ut mot nordfasaden. Dette for å slippe direkte sol og forstyrrelser i undervisningsrommene fra de som er ute og leker. SFO har tilkomst både fra undervisningsfløy og fra fellesarealene i midtsonen.

– Det er lagt stor vekt på kvalitet og innhold på skolens uteområde da det samlede utearealet er svært begrenset. Tomten har en krevende topografi i forhold til å få utnyttet alle arealer til aktiv lek. Det er derfor lagt inn store ressurser og kreativitet for å finne gode løsninger som aktiviserer hele arealet. Å legge inn en terrengrampe med universell utforming som både definerer uteamfi, gir tilkomst til øvre del av utearealet og samtidig gir trinnfri tilgang til andre etasje i skolebygget er en del av dette. Samtidig tilfører denne svalgangsløsningen nytt utvendig oppholdsareal på to plan. Skolens utearealer ligger på ulike nivåer der alle har trinnfri universell adkomst med ramper eller trappeadkomst. Det er inngang direkte fra skoleplassen og inn til elevgarderober i første og andre etasje. Adkomst til andre etasje er universelt tilrettelagt. Rampen tar opp en høydeforskjell på 4,5 meter, og det er lagt inn en rekke ulike aktiviteter i vertikale flater for å utnytte alle arealer til lek og opphold ute, utdyper Evetts.

12 energibrønner

Damsgård skole er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med gulvvarme (inngangsparti og kjeller) og radiatorer. Varmt vann kommer fra vann til vann varmepumpe basert på 12 energibrønner med borehull ned til 250 meter. Varmepumpen kan reverseres og skaffe kjøling hvis det er behov for det.

Damsgård skole er i energiklasse A. Det er behovsstyring på lys og temperatur og mengderegulering på tilført luft.

Bygget er fullsprinklet og har fasadesprinkling på svalgang (er rømningsvei). Solavskjerming skjer med automatisk styrte (kan overstyres) screens på vinduer mot øst, sør og nordvest.

Det er åtte biloppstillingsplasser utenfor skolebygget, for ansatte, bevegelseshemmede og servicefunksjoner.

Skolen er utsmykket av Patrick Etian, som har tatt utgangspunkt i Laksevågs historie, og av Stefan Christiansen, som har laget den 2,8 meter høye skulpturen Snurrig. Den skal settes opp ved skolebyggets nordøstre hjørne. I en del rom er det mønster hentet fra Marius-genser, lotusblomst og afrikanske border frest inn i veggplater.


Flere prosjekter