Her på Ulven vil AF Gruppen og OBOS bygge og utvikle en næringsklynge for byggenæringen. En rekke selskaper er allerede på plass, og nå skal initiativtakerne møte statsråden for å fortelle om planene.

OBOS og AF skrur opp klyngetempoet - møter statsråden om Construction City

AF Gruppen og OBOS ser på muligheten for at Construction City skal bli offisiell næringsklynge og ber regjeringen om starthjelp for å få etablert samarbeid med universitet.

OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Tuva Skare

I vår lanserte OBOS og AF Gruppen planene om bygge og etablere en stor næringsklynge for byggenæringen i Oslo.

AF Gruppen og OBOS skal møte Monica Mæland (H) for å fortelle om Construction City-planene på Ulven i Oslo. Arkivfoto.

Fra høsten av skrus tempoet i prosjektet Construction City ytterligere opp. Den 1. september er daglig leder på plass og fire dager senere skal partene skal møte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) for å fortelle om det store bygge- og klyngeprosjektet.

- Vår næring får stadig vekk pryl for ikke å være innovative og effektive nok, og da er det ekstra viktig å vise fram de gode sidene våre for myndighetene også, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj til Byggeindustrien.

Like etter at Construction City ble lansert i april, sendte initiativtakerne bak Construction City – OBOS og AF Gruppen – brev til både kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) og næringsminister Torbjørn Rød Isachsen (H) om å få et møte.

Mens Mæland sa ja, takket Rød Isachsen nei.

- Målet med Construction City er å skape en mer konkurransedyktig og effektiv byggenæring, og da er det naturlig at det er den ministeren som har sektoransvar for vår næring som møter oss, sier Siraj om hvorfor han ikke er skuffet over å bare å få napp hos en av to ministere.

Offisiell næringsklynge?

I brevet som ble sendt til departementene, går det frem at OBOS og AF på sikt ønsker å se på mulighetene for å bli en offisiell næringsklynge.

- Det er ikke noen grunn til at denne næringen, som skaper mange flere arbeidsplasser enn mange andre næringer som har fått offisiell status, ikke skal kunne få det. Når det er sagt, så er ikke det sikkert at det er en riktig modell for oss. Klyngestatus gir noen fordeler, men det kan også bli en hemsko dersom du rigger hele virksomheten din for å oppnå offentlige midler, sier Siraj.

- For vår del nå er det aller viktigst å få opp klyngen raskt, og nå har vi snart våre fulltidsressurser på plass for å kunne stake ut veien videre, sier Siraj og viser til at den nye daglige lederen, Benedicte T.N. Økland begynner for fullt i Construction City om to uker.

- Vi har en betydelig jobb foran oss på selve byggeprosjektet, det er mellom 80.000 og 100.000 kvadratmeter som skal planlegges og bygges, sier Siraj.

I dialog med Oslo Met

I brevet til ministerne understreker også AF Gruppen og OBOS at det er viktig for klyngen å tiltrekke seg forsknings- og utdanningsmiljøer, og de viser til at partene er allerede i dialog med Oslo Met.

- Vi mener etableringen av Construction City gir en unik mulighet for å skape et universitetsstudium innen teknikk og byggfag, der samhandlingen med næringslivet, forsking og videregående utdanning henger tett sammen. Vi håper at staten som eier av universitetet kan være med på å muliggjøre dette, skriver de i brevet.

Flytter inn i 2023

Construction City skal være en kunnskapspark og et læringssenter for de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg—, anleggs-, gjenvinning- og eiendomssektoren i landet. Arbeidet starter etter planen i 2019 og skal være klar til innflytting i 2023.

Construction City skal gi plass for inkubatorvirksomheter, utdanningsinstitusjoner, rådgivningsfirmaer, arkitektkontorer, eiendomsutviklere og entreprenørvirksomheter. Den er lokalisert på Ulven i Oslo.

I tillegg til OBOS og AF Gruppen, som flytter hovedkontorene til Construction City i 2023, vil klyngen bestå av GK Gruppen AS, Multiconsult, SINTEF, StartupLab, Norsk Gjenvinning og DNB.

- Dette er kun en begynnelse og vi er i dialog med flere interessenter som har vist sin interesse etter offentliggjøringen, heter det i brevet fra AF og OBOS til departementene.