SPARKET. I syv år skal sivilingeniøren ha utgitt seg for å representere Multiconsult når han i realiteten utførte private oppdrag. Nå må 42-åringen møte i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Utga seg for å representere Multiconsult – tok oppdrag på privaten for nesten én million

Nå er den tidligere Multiconsult-ansatte tiltalt for grov utroskap og tillitsbrudd mot sin tidligere arbeidsgiver.

Ifølge tiltalebeslutningen skal sivilingeniøren en rekke ganger i en periode på syv år – fra 27. april 2007 til 11. mars 2014 – ha utgitt seg for å representere arbeidsgiveren sin da han i realiteten utførte oppdrag for minst 824.440 kroner i sitt eget selskap.

Arbeidene var knyttet til avløpsløsninger for eiendommer på Østlandet.

– Gjentatte ganger førte han uriktig opp Multiconsult, som har sentral godkjenning etter plan- og bygningsloven, som ansvarlig prosjekterende når søknad om ansvarsrett ble sendt til ulike kommuner, står det i tiltalebeslutningen.

Ifølge tiltalen medførte handlingen fare for økonomisk tap og/eller økonomisk tap av omdømme for Multiconsult.

– Overtredelsen anses som grov på grunn av omfanget av oppdrag, varigheten og tillitsbruddet overfor arbeidsgiver Multiconsult, heter det videre.

– Forfalsket rapportmaler

I tillegg skal 42-åringen ha forfalsket Multiconsults rapportmaler med tidligere påførte signaturer, slik at det feilaktig fremsto som at rapportene var levert av Multiconsult og kontrollert av flere ansatte i selskapet.

Sivilingeniøren skal også ha forfalsket skjemaer for søknad om ansvarsrett eller kontrollerklæringer med tidligere påført signatur.

Ble avslørt av arbeidsgiver

Det var Multiconsult selv som avslørte sivilingeniørens dobbeltløp.

– I Multiconsult har vi høy oppmerksomhet på compliance og jeg kan bekrefte at vi selv avdekket forholdet. I tråd med interne rutiner ble også forholdet anmeldt av oss. Jeg kan videre bekrefte at vedkommende ikke lengre arbeider i Multiconsult, skriver kommunikasjonssjef i Multiconsult, Gaute Christensen i en tekstmelding til Byggeindustrien.

Sivilingeniøren skal også ha unnlatt å føre regnskap for enkeltmannsforetaket sitt, og er i tillegg tiltalt for forsettlig eller uaktsomt å ha vesentlig overtrådt bokføringsloven.

Berit Reiss-Andersen fra DLA Piper er mannens forsvarer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi har ikke en kommentar til saken nå, utover at han kommer til å erklære seg skyldig. Bakgrunnen for det kommer vi til å utdype i retten, sier mannens forsvarer Berit Reiss-Andersen til Byggeindustrien. 

Saken mot sivilingeniøren skal opp i neste uke. Den er berammet fra 21. august til 24. august 2018 i Oslo tingrett.