Illustrasjon: Dark arkitekter

Lanserer boligprosjekt hvor beboerne får dyrke egen mat

I Mjøndalen planlegges det nå et pilotprosjekt med 800 boliger der innbyggerne kan produsere egen og felles mat under en profesjonell bondes ledelse.

Det skriver Vestaksen Eiendom, som sammen med bonde og grunneier Anund Wigen står bak planene.

Prosjektet har fått navnet Agropolis, og ble presentert under tirsdagen på Arendalsuka i år.

Initiativtakerne utarbeider nå en reguleringsplan i samarbeid med Dark Arkitekter.

Det unike med prosjekter er at her kan innbyggerne produsere egen og felles mat under en profesjonell bondes ledelse, heter det i pressemeldingen.

Prosjektet er, ifølge meldingen, det første i sitt slag i Norge.

Administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt, opplyser at bonden vil være ansvarlig for matproduksjonen, og at beboerne kan velge om de ønsker å engasjere seg mye i dyrkingen på fellesbruket eller om de kun vil ta ansvar for sin egen balkongkasse.

– Å kunne delta i dyrkingen av egen mat, bo i nye og moderne boliger og ha nærhet til knutepunktets mange tilbud, er unikt, sier Hotvedt.

Han opplyser at det vil komme både skole og barnehage innenfor Agropolis’ grenser.

Både grunneier og bonde Wigen og Vestaksen Eiendom mener det er en rekke trekk i samfunnsutviklingen som taler for at såkalte bobruk er en god løsning.

– I Norge dyrker vi kun 40 prosent av vår egen mat, og vi fjerner oss fra produksjonen og matens opprinnelse. Vi ser en økende interesse for norske jordbruksprodukter og verdien av at vi opprettholder produktivt areal. Det er fokus på sunt kosthold, og vi ser en klar tendens til at flere ønsker å leve mer sosialt og dele mer, sier Morten Hotvedt.

I Agropolis vil det bli bygd veksthus, matutsalg og besøksgård. Den matjorda som går tapt der boligene bygges, vil bli flyttet og brukt til dyrking andre steder, heter det i pressemeldingen.