Arne Giske

Nedskrivinger gir svakt resultat for Veidekke

Gikk 199 millioner kroner i minus i andre kvartal etter varslede nedskrivninger på flere anleggsprosjekter.

Veidekke økte omsetningen med 10 prosent i andre kvartal fra andre kvartal 2017 og styrket ordrereserven, men resultatet er svakt som følge av nedskriving i den norske anleggsvirksomheten.

- Det er et blandet bilde Veidekke presenterer fra årets andre kvartal: Vi har økt omsetningen i segmenter med god lønnsomhet, og ordrereserven er vår høyeste noensinne. Samtidig fører nedskrivinger i fire anleggsprosjekter til at vi rapporterer et svakt resultat for kvartalet, sier konsernsjef Arne Giske. 

- Bakgrunnen for nedskrivingene er at store endringer i prosjektene har gitt usikkerhet om inntektsgrunnlaget. Vi har ikke i tilstrekkelig grad klart å forutse konse­kvensen av forsinkelser og forstyrrelser, og vi har vurdert det som nødvendig å ta ned risikoen i disse prosjektene. Med bakgrunn i erfaringene fra disse prosjektene utvikler Veidekke nå et bedre konsept for usikkerhetsstyring og prosjektgjennomføring enn det vi hittil har jobbet ut fra, utdyper Giske.

Veidekke omsatte for 9,1 milliarder kroner i andre kvartal 2018, mot 8,3 milliarder kroner i andre kvartal 2017. Veksten kom i all hovedsak i entreprenørvirksomheten, mens omset­ningen falt innenfor eiendomsutvikling. Resultat før skatt var -199 millioner kroner, mot 385 millioner kroner i samme periode i fjor, etter nedskriving av sluttprognoser i fire anleggs­prosjekter med 550 millioner kroner millioner. Det underliggende resultatet, eksklusiv nedskrivingene, var 351 millioner kroner. Ordreinngangen var 10,2 milliarder i kvartalet, mens samlet ordrereserve ved utgangen av kvartalet var 34,3 milliarder kroner, den høyeste ordrereserven Veidekke har rapportert noensinne. Resultat per aksje var -1,4 (2,3) kroner i henhold til segmentregnskapet.

Omsetningen i Veidekkes entreprenørvirksomhet var 7,5 (6,5) milliarder kroner, og resultatet før skatt var -335 (157) millioner kroner i andre kvartal. Omsetningen økte i alle tre land, med størst økning i Norge, og det underliggende resultatet, eksklusiv nedskrivingen, var i kvartalet 215 millioner kroner, mot 157 millioner kroner for et år siden. For entreprenørvirksomheten i Norge endte resultatet før skatt på -439 millioner kroner og inkluderte prosjektnedskrivinger i anleggsvirksomheten på 550 millioner kroner. I kvartalsrapporten skriver selskapet at nedskrivingene i hovedsak er knyttet til tre samferdselsprosjekter, og kommer etter nye vurderinger av inntektsgrunnlaget i disse prosjektene. I tillegg ble det foretatt nedskriving av et prosjekt i energisektoren samt enkelte mindre prosjekter i porteføljen der forventningene til inntjening er nedjustert.

- Det er god fart i entreprenørvirksomhetene i alle tre land, med betydelig vekst i yrkesbygg i Norge og Danmark og i anlegg i Sverige. I tillegg bidro kjøpet av virksomheten BRA AB i Göteborg til omsetningsøkning i den svenske byggvirksomheten. I Norge har vi fremdeles utfordringer med regionale variasjoner; mens Østlandet har sterk vekst og resultatøkning, er resultatene på Sør- og Vestlandet svake. I Sverige gir lavere boligaktivitet færre boligprosjekter i porteføljen fremover, sier Arne Giske.

I eiendomsvirksomheten gikk omsetningen ned til 782 millioner kroner fra 1,2 milliarder kroner i andre kvartal i fjor. Resultat før skatt var 88 (159) millioner kroner i kvartalet. Resultat­nedgangen kom i all hovedsak i den svenske virksomheten. Til sammen ble det solgt 163 (355) boliger i andre kvartal, inklusive felleseide prosjekter. Samlet salgsgrad for boliger i produksjon var 80 %.

- Effekten av svakt salg i nyboligmarkedet i det siste året viser seg nå i nedadgående produksjonstall, men det er igjen bevegelse i markedet. I Norge er salget oppe på nivå med fjoråret, og også i Sverige har salget økt noe fra foregående kvartaler, forteller Giske.

Industrivirksomheten økte omsetningen med 7 % til 1,3 (1,2) milliarder kroner. Resultat før skatt var 66 (85) millioner kroner. Resultatnedgangen skyldes den lange vinteren, som førte til sen start på asfaltsesongen.

Veidekkes H-verdi (antall fraværsskader per million arbeidstimer for egne ansatte) siste tolv måneder var 5,3 ved utgangen av andre kvartal, som er opp fra 4,6 i foregående kvartal og 4,2 etter samme periode i fjor. Sykefraværet har gått ned i alle tre land og var i andre kvartal på 3,4 (3,7) %.