Lakkegata 3

I løpet av kun ett år har Skanska totalrehabilitert seks etasjer med kontorer til leilighetshotell med veldig godt klimaregnskap.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Rehabilitering

Bruttoareal: 8.000 kvadratmeter

Byggherre: Skanska Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktsum inkl. mva.: 130 millioner kroner

ARK: Studio Puisto Arkkitehdit Oy

LARK: Bjørbekk og Lindheim

Rådgivere: RIB/RIByFy: Skanska Teknikk l RIA/RIBr: Rambøll l RIV: Multiconsult l RIE: Prosjekt & Enøk Partner

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Assemblin l Ventilasjon: Haaland Klima l Elektro: Hauge Elektro l Riving/Miljøsanering/Kjerneboring/Betongsaging: AltiProsjekt l Tømrer: Byggimpuls l Baderomskabiner: Parmarine l Grunnentreprenør: Svend Fjellstad l Flis/Mur og puss: Murercompaniet l Taktekking: HesselbergTak l Blikkenslager: Franke Onsrud l Solavskjerming: Hunter Douglas Norge l Tredører: Swedoor l Vinduer: Norgesvinduet l Systemhimlinger/-vegger: Modulvegger Oslo l Slålkonstruksjoner/trapper: EMV Construction l Maler: Edvardsson Entreprenør l Byggtapetsering: Ragnar Andersson l Kjøkken og garderober: Lun Furniture l Lås og beslag: Trio Ving

Et leilighetshotell med 163 rom spredd over seks etasjer i sentrale Lakkegata på Grønland åpnet denne sommeren. Kontorbygget fra begynnelsen av 80-tallet har i lang tid huset Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO), men våren 2017 tok Skanska Eiendomsutvikling over bygget for å totalrehabilitere eiendommen, og konvertere den fra kontor- til hotellbygg.

Rivearbeidet i det gamle kontorbygget startet i mai 2017, og kun ett år senere kunne totalentreprenør Skanska Norge overlevere det ferdige leilighetshotellet.

Anleggsleder Roar Liaøy sier til Byggeindustrien at det har vært et travelt år i Lakkegata 3.

– Det har vært fullt fokus på fremdrift, og vi har hatt drift hele tiden. Så det har vært travelt, forteller han.

Liaøy understreker at underentre-
prenørene på prosjektet virkelig har stått på i de mest hektiske periodene, og han takker for samarbeidet. Prosjektet, som har hatt mellom 70 og 90 mann i sving samtidig på det meste, har ikke hatt en eneste fraværsskade.

Anleggslederen kan opplyse om at bygget har vist seg å være svært godt tilpasset ombyggingen, og rehabili-
teringen har ikke bydd på noen store vansker for entreprenøren. Rivingen avdekket kun mindre farlige stoffer, og foruten å bygge en stålkonstruksjon ned til kjelleren gjennom bygget for å få kunne støtte tekniske rom i åttende etasje, samt installere nye vinduer og isolasjon, har Skanska kun måttet renske ut gammel innredning og sette inn ny.

– Bygget var godt tilrettelagt for denne typen aktivitet, sier Liaøy.

Very Good

Alle næringsbygg utviklet av Skanska Eiendomsutvikling skal BREEAM-sertifiseres, og Lakkegata 3 sertifiseres til nivå «Very good». At rehabiliterings-prosjektet i Lakkegata også sertifiseres innen ordningen er da ingen stor overraskelse. Liaøy forteller også at godt BREEAM-resultat i Lakkegata 3 ikke har vært noen stor utfordring å få til.

– Rehab-prosjekter er generelt veldig greie når det kommer til BREEAM, og på grunn av kvalitetene i bygget er det ikke en stor utfordring. I Lakkegata kommer vi også godt ut av plasseringen og tilgangen til kollektivtransport, og vi har valgt å gjenbruke all betong og blant annet belegget i trappeoppgangene. Stålrekkverkene i trappen har vi latt stå, og har heller bygd på disse i henhold til dagens krav, sier han.

De gamle vinduene er byttet ut med nye vinduer av høyere kvalitet, og alle ytterveggene har fått 50 mm med ekstra isolasjon.

Leilighetshotellet leies og driftes av finske Forenom, og bygget er solgt til Balder Eiendom.

Kabin-feber

Rommene i leilighetshotellet er moderne og enkle, med stor grad av reproduksjon. 123 av badene består av ferdige baderoms-kabiner fra Finland, noe som er litt uvanlig i rehabsammenheng.

– Det er første gang jeg er borti baderomskabiner i et rehab-
prosjekt. Vanligvis heises de jo inn etasje for etasje mens man bygger oppover, men her heiste vi dem inn via en ny luftsjakt som vi bygde i midten av bygget. Her hadde vi en klaring på omtrent ti centimeter, så da måtte alt være pakket riktig, sier Liaøy.

Anleggslederen forteller at innheisingen av baderomskabinene kun tok én dag per etasje.

– Det gikk over all forventning, sier han.

Innheisingen av kabiner har skjedd fra gateplan, hvor Skanska har fått stengt en gate for å ha riggplass i det trange og travle området, og fra en lomme i Nylandsveien, som går forbi.

40 av leilighetene har fått plassbygde bad.

Klasserom

Et spesielt initiativ på dette prosjektet har vært et samarbeids-prosjekt med Kuben videregående skole i Oslo. I byggetiden har en klasse tømrerfagelever vært med på å bygge ut andre etasje i bygget. Skanska har også bygget et eget klasserom for elevene i første etasje.

Elevene fikk utdelt tegninger, og hadde med seg en egen formann i tillegg til lærere som fulgte dem opp på prosjektet. Mens Skanska jobbet seg nedover etasje for etasje, fikk elevene lære fag på en faktisk byggeplass, og da prosjektet hadde kommet så langt at andre etasje stod for tur, tok håndverkerne like godt over for tømrerfagelevene.

– De hadde gjort det meste som vi hadde planlagt for dem, og de hadde gjort godt arbeid. Det var veldig lite feil og mangler, sier Liaøy.


Flere prosjekter