Austevollbadet

På Storebø i Austevoll kommune har Engelsen Bygg AS ført opp en svømmehall med maritim panoramautsikt.

Fakta

Sted: Storebø, Austevoll

Prosjekttype: Badeanlegg

Totalkostnad/entreprisekostnad/kontraktssum: 70 millioner kroner uten merverdiavgift

Bruttoareal: 2.121 kvadratmeter

Tiltakshaver: Austevoll kommune

Total-/hovedentreprenør: Engelsen Bygg

Teknisk totalentreprenør: Teknisk Bureau

Arkitekt, landskapsarkitekt, RIB, RIGeo og RIBr: Omega Areal

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Stord Anlegg l Stålarbeider: SN Stålbygg l Taktekking: Protan Entreprenør l Byggevarer: Optimera l Maler: O. Kjelsnes l Glassfasader, dører og fasadespiler: Kraftglass l Fliser: Engevik Byggsenter l Betongarbeider: Engelsen Entreprenør l Svømmeutstyr: Klubben l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Dør og beslag: Dormakaba

Austevollbadet har et fullverdig konkurransebasseng med seks baner og et opplæringsbasseng. I bygget ligger det også tribune, lobby med resepsjon, sosial del, garderober, kontorer, møterom, lager og tekniske rom.

70 millioner kroner

Bygget har tre plan og et samlet areal på 2.121 kvadratmeter. Tiltakshaver er Austevoll kommune.

Engelsen Bygg har utført bygge-arbeidene i totalentreprise, mens Omega Areal er både arkitekt og rådgiver for bygningskonstruksjon og bygnings-fysikk. Kontraktssummen er på 70 millioner, uten merverdiavgift. Grunnarbeidene startet i november i 2016, og Austevollbadet ble overlevert 15. august i år.

14 meters skjæring

Prosjektleder Terje Klippen i Engelsen Bygg forteller at tomten var krevende.

– Det er en sømboret skjæring på 14 meter i bakkant av tomten. Dessuten er tomten trang og ligger i sjøkanten med en vei og en kai på sjøsiden. Vi ligger nær hurtigbåtkai, skole og kirke – så ved begravelser har vi unngått arbeid som gir støy, sier Klippen.

Klippen sier at svømmehallen er bygget etter samme prinsipp som Bømlø symjehall, som også er ført opp av Engelsen Bygg.

– Vi må tenke på en annen måte ved bygging av svømmeanlegg enn ved tradisjonelle bygg. Både bygningsfysikk, korreksjonsklasser på utstyr, strenge krav til komponenter og klimasoner er krevende i svømmeanlegg. Heldigvis kunne vi bruke det vi lærte når vi bygget Bømlo Symjehall. Vi har også brukt Teknisk Bureau som totalteknisk entreprenør, som var med på det prosjektet, sier Klippen.

Engelsen Bygg praktiserte ifølge Klippen BIM og Lean i dette prosjektet.

– Vi kollisjonstestet prosjektet og vi hadde BIM tegninger oppe på alle byggemøter, sier Klippen.

Plater, spiler og glass

Tomten i sjøkanten på Storebø har fjellgrunn. Det er sprengt ut 22.000 kubikkmeter faste masser som er brukt til ny vei gjennom Gråsidalen rett nord for tomten.

Bygget er langt og svakt buet og tilpasset tomten og fjellskjæringen i bakkant. Det er flere kanaler og et trykkammer (en del av ventilasjonsanlegget) under bygget.

Bærekonstruksjonen er en kombinasjon av plasstøpt betong og betongelementer. Taket i svømmehallen bæres av DT-elementer som ble fraktet sjøveien til Storebø, kjørt på bil de siste meterne og ble heist på plass med en kraftig mobilkran. De tyngste elementene veier 23 tonn. Taket har isolasjon og påstøp og skal brukes til parkering. Det skal også anlegges en park på taket. Fasadene har grå platekledning og glassfasader mot sjøen og ved hovedinngang. Over fasaden mot vest er det montert grå, lodd-
rette spiler av metall.

På gulv er det hvite fliser og vinyl. De fleste veggene er faste og av betong. I byggets sosiale del er det noen lettvegger. I svømmehallen er det betonghimling med en bølgeformet duk som skal dempe akustikk. Andre rom har systemhimling.

Det er brukt B45 ferdigbetong i konstruksjonene.

Konkurransebassenget kunne ha et avvik på inntil pluss/minus noen millimeter for å kunne motta tippemidler til finansieringen. Det klarte de. Det var også viktig at armeringen har tilstrekkelig overdekning. Dekkestøpen rundt bassenget var krevende og området måtte oppnå rett fall. I tillegg til DT-elementer inneholder bygget hulldekker, bærende veggelementer, søyler og dragere.

Vedlikeholdsvennlig

Tekniske rom ligger i byggets kjeller, med unntak av et ventilasjonsrom i andre etasje. Vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,8. Aluminiumsvinduer og platekledning gjør bygget vedlikeholdsvennlig, noe som byggherren har lagt stor vekt på.

Hele bygget har universell tilgjengelighet, noe som var utfordrende å oppnå på en smal og bratt tomt.

I den sosiale delen av bygget er det solavskjerming med utvendige persienner.

Fjernvarme

Austevollbadet får levert vann på drøyt 20 grader Celsius fra fiskeindustrien i nærområdet. Vannet varmes opp til 62 grader og brukes til oppvarming av bygget og bassengene. I tillegg har bygget elkjel for spisslast.

Bygget oppfyller kravene til energiklasse A. Det har to ventilasjonsanlegg, begge balanserte og med varmegjenvinning.


Flere prosjekter