Bør vi skjelve?

Med jevne mellomrom får vi oppleve konsekvensene av større jordskjelv rundt om i verden servert gjennom nyhetsbildet. I Norge har vi ikke fått føle effektene av et ødeleggende skjelv på kroppen i moderne tid - men det betyr ikke at vi er forskånet for dette. Skjelvet kan komme når som helst.

For selv om vi ikke har opplevd store skjelv i Norge på veldig mange år, er enkelte områder i landet faktisk utsatt for nettopp dette. Vi har tidligere hatt større skjelv, blant annet på Helgeland i 1819 og i Oslo i 1904 – og vi vil oppleve det igjen.

I høst har katastrofefilmen «Skjelvet» premiere på norske kinoer. Denne filmen tar opp et tenkt jordskjelv i Oslo. Dette vil garantert aktualisere vår frykt for jordskjelv – og ikke minst hvordan vi best mulig kan forebygge effektene av et slik hendelse. Filmen, som har premiere 31. august, har allerede være med på å skape oppmerksomhet rundt dette temaet. Nylig gikk Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) og forskningsinstituttet NORSAR ut og etterlyste langt større offentlig initiativ rundt faren jordskjelv representerer og ikke minst at man får etablert et skikkelig nasjonalt ansvar for jordskjelvsikring.

Ifølge de to organisasjonene er jordskjelv den eneste naturfaren som ingen myndighet har ansvar for på nasjonal basis. Dette er selvsagt ikke godt nok – og her er det viktig at vi får på plass en plan for hvordan dette skal skje – og ikke minst hva som skal gjøres for å sikre oss bedre mot jordskjelv.

Det finnes regler og forskrifter når nye bygg skal realiseres – men det er likevel viktig å se på dette i en større sammenheng. Hvordan kan vi på en best mulig måte sikre våre eksisterende bygg og ikke minst også vår infrastruktur. Ifølge RIF og NORSAR finnes det i dag mange eldre bygg som ikke er sikret godt nok. Samtidig er det ikke godt nok at vi ikke har oppdatert våre jordskjelvkart på rundt 30 år. Mye har skjedd med forskningen i løpet av disse årene - så her bør man gjøre justeringer.

Det er viktig at man kan bygge opp den riktige kapasiteten og kunnskapen på de riktige stedene. Det skal være Oslo, Sogn og Fjordane, Hordaland, Nordland og Svalbard som er de mest utsatte områdene.

Nå er det ikke at vi skal gå rundt og skjelve i redsel for hva som måtte komme – men det er viktig å forberede seg så godt som mulig. Det er nærmest umulig å si når et skjelv vil kunne inntreffe – det kan skje i morgen - eller om 100 år.