Snart blir det salat i vaskekjelleren på Sinsen.

Dyrker salat i nedlagt vaskekjeller

Trodde du man måtte ha hage for å dyrke salat? Tro om igjen. I disse dager startes det med salatdyrking i en nedlagt vaskekjeller på Sinsen.

Vaskekjelleren var tidligere låst av på grunn av en rekke uønskede hendelser og innbrudd, men noens gråstein er andres gull: vaskekjelleren er jo perfekt for å drive et høyteknologisk gartneri.

- Vi aktiviserer blokken på to måter gjennom dette prosjektet. Vi utnytter lokaler som har stått tomme, og samtidig har vi ansatt to av de som bor her til å drive gartneriet, forteller Thomas Bergøy Johansen. Han er prosjektleder i innovasjonsprogrammet DIT.

Prosjektleder Thomas Bergøy Johansen gleder seg til å sette i gang med dyrking. Foto: Mariell Midtbø Bøyum

Salat med god samvittighet
Mange flyktninger har lite eller ingen utdanning fra hjemlandet og er derfor på jakt etter ufaglærte jobber, men disse forsvinner i økende grad på grunn av ny teknologi som erstatter mennesker. Det er derfor DIT har som formål å skape og drifte grønne, fremtidsrettede arbeidsplasser.

Gjennom flere ulike tiltak, blant annet pilotprosjektet SinsenSalaten, skal DIT bidra til at flyktninger i introduksjonsprogrammet får sin første jobb.

- Dette er virkelig salat med god samvittighet! Den er jo ikke engang kortreist, den har ikke reist i det hele tatt, og det er fint å vite at dyrkingen har gitt jobb til flyktninger som vanligvis ville hatt vanskelig for å finne en jobb, forklarer Thomas.

Kjelleren ser tom og naken ut nå, men snart leveres store stålrammer med fat hvor det skal dyrkes salat direkte i sirkulerende vann, uten jord. LED-lys skal sørge for at plantene får nok lys, og næringen tilsettes direkte i vannet. Dyrking på denne måten er både arealeffektivt og miljøvennlig.

Vaskekjellerne er perfekte for salatdyrking på grunn av god drenering, sluk og vanntilførsel. Foto: Mariell Midtbøy Bøyum

Riggene det skal dyrkes i, har flere etasjer slik at det dyrkes flere salater i høyden. I de to små kjellerrommene på totalt 80 kvadratmeter skal det være mulig å dyrke frem 2600 salatplanter per avling. Og siden dyrkingen foregår innendørs er det ikke behov for å bruke sprøytemidler og annen gift, og det er ingen risiko for at insekter eller skadedyr skal ødelegge avlingene.

- I dette anlegget tar det bare cirka 40 dager fra vi sår et frø til det er en ferdig salat. Det betyr at vi kan ha opptil ti avlinger i løpet av året. Skulle vi dyrket ute hadde vi fått til maksimalt tre avlinger, sier Thomas.

Blir servert lokalt
Den første avlingen er det beboerne i blokkene i Sinsenveien som skal få, men videre skal den selges til en kokk som driver tre kantiner og en kafé i bydel Grünerløkka.

- Vi starter med noen forskjellige typer salat i første omgang, men i utgangspunktet kan vi dyrke alt som vokser oppover, for eksempel er krydderurter perfekt å dyrke frem her. Det betyr at hvis noen vet at de trenger for eksempel store mengder basilikum om halvannen måned, så kan vi dyrke det frem på bestilling, sier Thomas entusiastisk.

- Foreløpig er dette et pilotprosjekt, men dersom det går så bra som vi håper så kan det kopieres til andre steder. Vi er klare for å overta flere vaskekjellere for å dyrke enda mer.