Rekrutteringsarbeidet fungerer - søkertallene fortsetter i riktig retning

Like før kom helgen kom Utdanningsdirektoratets tall for førsteinntaket til den videregående opplæringen for 2018-2019 rundt om i landet. Oversikten viser en fortsatt positiv utvikling for bygg- og anleggsteknikk. Dermed fortsetter den gode trenden vi har sett de siste par årene.

Det at stadig flere nå faktisk søker seg inn på bygg- og anleggsteknikk er helt nødvendig om byggenæringen skal kunne få fatt i den viktige arbeidskraften den trenger på kort og noe lengre sikt. Byggenæringens aktører har i lang tid ropt etter kvalifisert arbeidskraft – og en periode gikk tallene i helt feil retning - og innsøkningen til bygg- og anleggsfagene stupte. Nå har vi nådd bunnen og gjennom en periode har søkningen nå pekt oppover igjen. Det er fortsatt ikke slik at tallene er oppe på de gode gamle høyder - men utviklingen går i riktig retning.

Oversikten fra direktoratet viser at det er bygg- og anleggsteknikk som faktisk har hatt en av de sterkeste utviklingene i år. 9.035 personer har søkt seg inn på bygg- og anleggsteknikk – som er en økning på 373 personer fra i fjor. 8.171 personer er tilbudt skoleplass.

Dette er selvsagt gode nyheter for alle som jobber innen byggenæringen – og ikke minst må det være tilfredsstillende for alle de som jobber, og som over tid har arbeidet, for at disse tallene skulle gå oppover igjen. Over mange år så utviklingen meget dyster ut – men tallene vi har sett de siste årene viser at arbeidet som er lagt ned har en effekt og at det nytter å jobbe med rekrutteringen inn mot bygg- og anleggsfagene.

Man kan selvsagt si at nivået fortsatt er altfor lavt – men vi må se det positive i at tendensen er bedre enn vi har sett på lenge – og at den positive utviklingen vi opplever i seg selv vil kunne være selvforsterkende for tiden fremover. En god utvikling over tid vil alltid ha med seg flere gode effekter. Den kanskje aller viktigste årsaken til den gode utviklingen, er at både elevene selv og foreldrene, samt skolene virkelig har sett behovet byggenæringen faktisk har etter å få fatt i kvalifisert arbeidskraft – og at en yrkesvei innen bygg og anlegg vil kunne gi en sikker jobb med gode utviklingsmuligheter. Vi tror at ryktet om byggenæringens yrkesmuligheter og fremtidsmuligheter gjør at flere synes dette kan være noe å satse på.

Det er et målrettet arbeid over tid som gjør at man nå kan se ut til å ha klart å snu stemningen rundt det å bli en del av byggenæringen. Ikke minst har byggenæringens organisasjoner og virksomhetene selv jobbet hardt for å skape inntrykk av en næring og vise hvordan det faktisk er å jobbe med bygg og anlegg – og ikke minst hvilke fremtidsmuligheter som ligger i næringen. Dette langsiktige arbeidet bærer nå frukter.

Vi skal heller ikke undervurdere effekten av myndighetenes sterke fokus på yrkesfagene, ikke minst mot bygg og anlegg. Vi har de senere årene sett mange medieoppslag om hvilke muligheter som finnes innen bygg og anlegg – og dette gir en effekt.

Nå er det viktig å ta til seg den gode utviklingen, og utnytte de positive tallene vi nå ser. Dette må gi inspirasjon til å jobbe enda hardere og bedre nå og for tiden fremover. Vi må opp på et enda høyere nivå – og vi må bruke de mange som er på vei inn i næringen til ytterligere å bedre imaget og for å vise frem hvorfor enda flere burde komme inn i næringen. Det er naturligvis også helt avgjørende at virksomhetene og organisasjonene nå gjør en god jobb med å ta imot alle de som etter hvert kommer gjennom utdanningsløpet og skal utplasseres rundt om næringen. Dette vil være helt avgjørende for den videre utviklingen innen rekrutteringsarbeidet.