Administrerende direktør i Anticimex Norge, Rasmus Bokvist, er overbevist om at det kun er snakk om få år før alle feller er utstyrt med Internet of Things (IoT)-teknologi.

Rottefeller blir stadig smartere - Anticimex tar 100.000 rotter i året

Skadedyrbekjemper Anticimex har så langt i år tatt omtrent 52.000 rotter og mus i sine feller. Sensorer og IOT-løsninger gjør bransjen stadig mer effektiv.

Omtrent 9.000 av Anticimex’s rottefeller i Norge er utstyrt med sensorer og sendere som rapporterer om forholdene i og rundt fellene. I tillegg til å varsle om aktiviteten blant gnagerne, sender de informasjon om blant annet vannstand slik at eventuelle problemer skal kunne håndteres før de oppstår.

Administrerende direktør i Anticimex Norge, Rasmus Bokvist, er overbevist om at det kun er snakk om få år før alle feller er utstyrt med Internet of Things (IoT)-teknologi.

– Det finnes mange skadedyrselskap i verden, og Anticimex er ikke størst, men vi er derimot størst på IoT-løsninger, sier Bokvist til Byggeindustrien.

Giftfritt

Anticimex-sjefen mener digitale og oppkoblede feller både er nyttige for å samle data og tilpasse fellene etter hva som måles, men også for å raskt kunne reagere på voksende skadedyrtrusler og stoppe utviklingen før det blir et problem.

Foto: Anticimex

– Når du først finner spor, betyr det at du allerede har et problem, men på grunn av at vi har IoT-produkter, kan vi agere veldig mye raskere. Vi kan også snu modellen helt og ringe kunden for å fortelle at de har et problem heller enn at de må oppdage det og ringe oss. Det endrer hele måten man jobber med skadedyrkontroll på, sier Bokvist.

Bruk av rottegift har vært forbudt for privatpersoner siden 2014, og kun profesjonelle skadedyrbekjempere har i dag lov til å sette ut gift. Forskning har også vist at rotte- og musegift kan være svært skadelig for andre dyr som kan spise giften og for hunder og katter som kan tenkes å spise forgiftede gnagere, og bruk av gift blant profesjonelle har også begynt å avta.

– Som samfunn blir vi mer opptatte av miljø og av å unngå å bruke gift. Vi ser at vi halverer giftbruken vår når vi introduserer feller med IoT-løsninger. Dette holder nå på å bli en veldig viktig del av vår virksomhet når det gjelder skadedyrkontroll, og vil erstatte alle våre analoge feller, sier Bokvist.

Et steg lengre

Med disse fellene kan rotter og mus drepes giftfritt i det de løper gjennom avløpsrørene. Foto: Anticimex

Anticimex-sjefen forteller at i tillegg til å drepe uten bruk av gift, kan effektiv bruk av feller også effektivt stenge de vanligste veiene inn i et bygg for rottene. Ved å plassere spesialtilpassede rørfeller inne i avløpsrørene, hindrer man at nye gnagere strømmer til etter hvert som man kvitter seg med dem som allerede er på plass i bygget. Ved å gjøre dette er det også lett å finne ut av hvor rottene kommer fra og hvor mange som går i de forskjellige fellene.

Takket være feller utstyrt med sensorer og SIM-kort har Anticimex gjennom litt mer enn fem år kunnet samle inn data over hvor mange rotter som faktisk blir tatt av fellene. Så langt i år kan Bokvist røpe at det har dødd 52.000 rotter og mus i deres smarte feller. I løpet av et helt år ligger tallet på rundt 100.000.

Mens Anticimex satser sterkt på IoT-løsninger fortsatt de automatiske signalene fra fellene manuelt. Anticimex i Finland har derimot blitt med i et pilotprosjekt hvor IoT-løsninger fra IFS som lar datasystemet selv generere jobbordre basert på signalene.

– I Finland har man tatt det et steg lengre enn oss. Men at det er denne retningen bransjen går, det er jeg ikke i tvil om, sier Bokvist.

Frem til nå har Anticimex i Norge kun hatt IoT-oppkoblede feller rettet mot gnagere, men i løpet av høsten vil de også rulle ut feller for møll og kakerlakker med smarte sensorer.