Flesland. Foto: Ole Harald Dale

Bergen lufthavn Flesland og LHL-sykehuset Gardermoen finalister i internasjonal arkitekturpris

World Architecture Festival (WAF) har vært et av verdens største arkitekturarrangement siden det startet i 2008, og det er hard konkurranse om finaleplassene. De to prosjektene er nominert i hver sin kategori, Flesland i kategorien for Transport og LHL i kategorien Helsebygg. 

- Luftige åpne rom, utstrakt bruk av tre og rikelig med dagslys er åpenbare likhetstrekk mellom de to prosjektene, men under alt ligger et sterkt brukerfokus. Begge prosjekter setter brukerens opplevelse i sentrum og alle løsninger har en klar funksjon, heter det i en pressemelding.

Når den nye terminalen på Flesland åpnet i fjor høst fikk den positiv omtale i norsk presse, men utenfor landets grenser har den blitt noe overskygget av utvidelsen av storebror OSL. 

LHL-klinikken. Foto: Trond Joelson

- Vi har tegnet en ny portal til hele Vestlandet og har hele tiden hatt som mål at turen gjennom flyplassen skal være en opplevelse i seg selv. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på prosjektet, men det er naturligvis litt ekstra stas når at det plukkes ut som finalist til en pris av et slikt kaliber, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic — Office of Architecture og oppdragsansvarlig for prosjektet.

Avinor er også svært fornøyde med nominasjonen. - Vestlendingene har fått et vakkert byggverk de fortjener. Det er flott at flyplassen, som er så viktig for regionen, også anerkjennes for utformingen. Jeg setter dessuten pris på at den nye flyplassen også er en svært vellykket kombinasjon av arkitektur og funksjonalitet, noe som er viktig for effektiv drift, sier Aslak Sverdrup, lufthavndirektør ved Bergen lufthavn Flesland.

LHL-sykehuset åpnet i 2018 og skal bli kjernen i et nytt campusområde på Gardermoen der arkitektoniske og landskapsmessige kvaliteter er nøye vektlagt. Sykehuset blir sentralt i utviklingen av en næringkluster med stor andel helserelatert virksomhet, som medisin, forskning, teknologi, tjenesteyting, forebyggende helsetiltak og annen kunnskapsbasert virksomhet.

Ønske har vært å nedtone det typiske sykehus- eller institusjonspreget på den nye bygningen, noe som kommer til syne i det ferdige bygget. 

- Det er lagt vekt på å skape en lun og lys atmosfære, et bygg der det er lett å orientere seg og hvor det er korte gangavstander, sier Johannes Eggen, Partner i Nordic. 

- Det viktigste for oss er all den positive tilbakemeldingen vi har fått fra brukerne av bygget, men det er jo flott å bli nominert til en slik pris også, fortsetter han.

WAF arrangeres i forskjellige byer hvert år og i år går turen til Amsterdam. Her diskuterer noen av verdens mest innflytelsesrike stemmer innen arkitektfaget utfordringene bransjen står ovenfor i årene som kommer, samtidig som man feirer det beste innen arkitektur fra hele verden. Det er altså her de utvalgte finalistene skal presentere sine prosjekter for et panel dommere før det endelig kåres en vinner i slutten av november.