Lefdal Mine Datasenter i Sogn og Fjordane. Foto: ABB

Planlegger Europas største og grønneste datasenter

Ved hjelp av teknologi fra ABB skal Lefdal Mine Datasenter ikke bare bli Europas største, men også det datasenteret med lavest miljø- og klimafotavtrykk.

Det skriver ABB i en pressemelding mandag.

Lefdal Mine Datacenter er bygd 150 meter inne i en tidligere gruve mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane.

Det seks etasjer høye datasenteret drives utelukkende med fornybar, kortreist kraft, og kjøles med sjøvann fra fjorden utenfor. ABB har levert kraftløsninger som mates fra fire vannkraftverk og to vindparker med en total effekt på drøye 300 megawatt, heter det i pressemeldingen.

Selve datasenteret er lokalisert under havnivå, hvilket senker behovet for pumper for å løfte sjøvann fra den 565 meter dype fjorden til varmevekslerne. Resultatet er at datasenteret har en krafteffektivitetsfaktor på mellom 1,08 og 1,15 for serverrack på fem kilowatt, skriver ABB. Det er, ifølge pressemeldingen, blant de grønneste i verden med energireduksjon på 30-40 prosent sammenlignet med tradisjonelle datasentre.

– Kjøling er kritisk fordi serverne genererer store mengder varme. Ettersom vannkjøling er så effektivt, kan containerne med servere kjøre opptil 50 kilowatt kraft. Med tradisjonell luftkjøling ligger tallet på syv til åtte kilowatt, sier markedsdirektør Mats Andersson ved Lefdal Mine Datacenter.

ABB har vært involvert helt fra starten av prosjektet, med skreddersydde kraftløsninger og omfattende kunnskap og ekspertise, heter det i pressemeldingen.

– Hos ABB er vi veldig stolte over deltagelsen i dette innovative prosjektet, sier Claran Flanagan, global leder for datasentre i ABB.

I løpet av de neste tre årene planlegges en vekst fra ti megawatt i dag til 200 megawatt. Når det har vokst ferdig, vil Lefdal Mine være blant Europas største datasentre, heter det i pressemeldingen.