Glassgrus er et viktig element i det midlertidige minnesmerket ver Regjeringskvartalet. Foto: Statsbygg

Midlertidig minnesmerke ferdigstilles til 22. juli

Bestående av 17 kubikkmeter resirkulert glass, 50 kubikkmeter betong og 150 meter med ledlys nærmer det midlertidige minnesmerket i Regjeringskvartalet seg ferdigstillelse.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding fredag.

22. juli blir det midlertidige minnestedet etter terroren som rammet Regjeringskvartalet og Utøya i 2011 avduket, og Statsbygg jobber i disse dager med å få plass de siste delene før den offisielle åpningen.

Glass og lys

Minnesmerket skal ligge foran Høyblokken i Lindealléen på Johan Nygaardsvolds plass, og rett på utsiden av det kommende byggegjerdet for nybyggene i Regjeringskvartalet. Det vil bestå av en kvadratisk ringmur på 15 ganger 15 meter som rammer inn en minnevegg, områder med glassgrus, samt trærne som hører til enden av Lindealléen, skriver Statsbygg i pressemeldingen.

– Glass og lys er gjengående temaer i utformingen. Glass har vært et viktig symbol for manges opplevelse av hendelsen i Regjeringskvartalet 22. juli, og derfor har man ønsket å benytte dette materialet. Jeg synes arkitektene i 3RW har løst det på en fin måte, sier prosjektleder Snorre Veggan i Statsbygg.

Hovedelementet er minneveggen, laget av en transparent akrylvegg der navn og alder på alle ofrene er skåret ut. Veggen er rammet inn av to glassplater på hver side og vil belyses på kveldstid av åtte lysarmaturer som er plassert bak veggen.

Permanent minnesmerke ikke avklart

Rundt 17 kubikkmeter resirkulert og tromlet glass brukes til å fylle området mellom gangpassasjen og ringmuren. Tromlet glass er også støpt inn i betongen i passasjen. 150 meter med LED-lys er plassert i glassgrusen og langs gangbaner for å lyse opp plassen.

– Inngjerdingen av området er fleksibel, slik at det kan endres utfra byggingsarbeidet rundt. Trærne er også beskyttet mot det tromlede glasset det omgis av, ved hjelp av stålrammer rundt roten. En profesjonell trebehandler (arborist) har godkjent planen for å beskytte trærne, sier Veggan

Ettersom det vil være byggevirksomhet i området i lang tid, ble det besluttet å legge et midlertidig minnested rett utenfor den kommende byggeplassen. Det er ikke avgjort hvor det permanente minnestedet skal ligge eller hvordan det skal utformes, skriver Statsbygg i pressemeldingen.