Byrådsleder Raymond Johansen erklærer Lillomarka arena for åpen. Foto: Ken Opprann

Har åpnet Lillomarka arena

Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg har nå åpnet et nytt helårsanlegg for breddeidretten i Oslo og i Groruddalen, og har transformert et nærmiljøanlegg med et midlertidig preg til et topp moderne anlegg som gir gode vilkår for lokal breddeidrett, lek og aktivitet hele året.

Lillomarka arena dekker et område på ca. 86 dekar og består av løyper for ski og rulleski, standplass for skiskyting, kunstgressbane for agility, arenabygg/varmestue og tekniske anlegg for drift.

Det er byrådsleder Raymond Johansen som foresto den offisielle åpningen av anlegget.

- De siste årene har vi fått til ett taktskifte i idretten. De lokale anleggene er viktig for rekruttering, som tumleplass for barn og unge og som samlingspunkt for folk som bor i nærheten, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Tilrettelagt for paraidrett

Anlegget er spesielt tilrettelagt for paraidretter. Blant annet er løypenettet utformet slik at en av løypesløyfene er helt flat; de andre har varierende hellingsgrad – dermed kan utøverne velge de sløyfene som passer for den enkelte. For sommerbruk er rulleskiløypa tilpasset rullestolbrukere.

- Jeg er ekstra glad for at anlegget er spesielt tilpasset for paraidretter. Hvis vi mener alvor med at vi vil skape en raus og inkluderende by, er det å legge til rette for at alle skal ha mulighet til å være aktive og drive idrett, særdeles viktig, sier Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg.

Om anlegget

Skiløypa er lagt i en runde som er ca. 3 kilometer lang, med flere snarveier som gir mulighet for variasjon, og bygget for både vinter og sommersesong. Langs løypene er det satt opp 80 lysmaster som tilsammen bærer 110 lysarmaturer.

Standplassen for skiskyting med tilhørende strafferunde er også tilrettelagt for helårsbruk.

Kunstgressbanen er på 2.400 kvadratmeter og spesialtilpasset agility-trening for hunder. For å skåne miljøet er kunstgresset dempet med sand i stedet for gummigranulat.

Arenabygget inneholder varmestue med kafé/møterom, eget oppholdsrom for hundeklubben, et enkelt kjøkken, kiosk og garderober som gjør det mulig å avholde treningssamlinger i anlegget. Bygget har også et sekretariats-rom for speaker og tidtaking.

Milepæler i prosjektet:

2012 - Miljøverndepartementet gav tillatelse til igangsetting av arbeid med reguleringsplan

Mai 2015 – Reguleringsplanen ble vedtatt i Oslo bystyre

Desember 2015 - Reguleringsplan stadfestet av Klima- og miljødepartementet

Desember 2016 – Kultur- og idrettsbygg startet anleggsarbeidet på arenaen

Vintersesongen 2017 – Skiløypene var klare til bruk

Juni 2018 – anlegget inkludert ny skibro og arenabygg/varmestue ferdigstilt

Fakta:

Miljø: For å skåne miljøet er kunstgresset dempet med sand i stedet for gummigranulat.

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Totalentreprenør:Prosjektet har vært gjennomført som en totalentreprise med Steen og Lund Anleggsgartnermestere.

Kostnadsramme for prosjektet: 108,2 MNOK