Ville du kjøpt bil satt sammen av ufaglærte?

Nei, det vil nok de færreste av oss gjøre. Men boliger derimot, kjøper vi gjerne satt opp av folk som ikke kan jobben sin.

Vi nordmenn er faktisk stort sett veldig flinke til å sjekke ulike modeller, undersøke kvaliteten på og fordeler og ulemper ved ulike bilmodeller før vi går til innkjøp av våre biler. Utrolig nok er vi mer likegyldige når vi skal kjøpe våre boliger. Det er dermed ikke et så rent lite paradoks at vår desidert største investering, som jo kjøp av en bolig er, ikke synes å vekke den helt store undersøkelseslysten hos oss.

Det er nok mange som kan kjenne seg igjen: du går på visning eller henter inn et prospekt på en bolig som skal bygges. Du liker prospektes fine bilder og skrytende omtale. Når budfristen kommer har du i beste fall gått en runde og sett over bygget eller tomten – men veldig få har med seg profesjonelle hjelpere for å vurdere de ulike kvalitetene. Budrunden kommer og du hiver deg på – og på kort tid, med liten eller ingen videre undersøkelse, kan du ha brukt millioner av kroner på et sted hvor du skal bo resten av livet – eller i hvert fall i en lang periode fremover.

Det er egentlig mange spørsmål som reiser når vi skal gå gjennom en slik prosess, ikke minst med tanke på kvaliteten på selve produktet som omsettes og hvordan og hvem som har satt bygget sammen – og vi blir gang på gang overasket over hvor lite fokus det er på kvaliteten på produktene i boligmarkedet.

Jeg vil tro de fleste av oss heller ikke hadde vært så interessert i å kjøpe en bil som er satt sammen av ufaglærte – og som i utgangspunktet ikke har noen som helst papirer på at de kan jobben sin. Men slik er det altså for veldig mange som kjøper bolig i Norge i dag – vi har en forestilling om hva vi ønsker og hvordan det skal se ut – men ikke så mye blir tillagt vekt når vi ser på det som skjer bakenfor det ytre skallet. Og det er jo tross alt det som er det aller viktigste - hvordan er kvaliteten på boligen? Er det satt sammen etter alle lover og forskrifter, er det solid nok, er det godt nok isolert, følger det brannforskriftene, har det alle de nye tekniske løsningene på plass og er det rett og slett et trygt sted å bo og leve i – og vil det holde?

Heldigvis blir det stadig mer fokus og kvalitet og folk er flinkere til å sjekke opp hvilke aktører som står bak de ulike byggeprosjektene – men vi er langt fra flinke nok. Dette viser alle oppslagene i media og folk som føler seg lurt - og som står tilbake uten mulighet for å få pengene igjen. Det er nok av eksempler fra boligeiere som har tapt enorme beløp ved å begi seg inn på å kjøp av dårlige produkter eller samarbeide med useriøse aktører. Kommer man opp i alvorlig problemer skjer det dessverre ofte at selskapet som har satt opp boligen er slått konkurs eller rett og slett har forsvunnet.

Det er ekstra viktig å sørge for å undersøke nærmere hva slags bolig du vurderer å kjøpe og hvem som står bak et prosjekt før du begir deg inn på din største investering noen sinne. Myndighetene har naturligvis et ansvar med å legge til rette for at boligkjøpere skal være i trygge hender ved å bygge opp et sett regler som skal sikre en god kvalitet og at firmaene som opererer i næringen skal ha alle papirer i orden, men det er også slik at den enkelte kjøper har ansvar med å følge med på hvem de inngår avtaler med. Se til at de du handler med er et seriøst firma som har mulighet til å gjøre opp for seg, som har en historikk som viser at de er til å stole på – og ikke minst at de bruker folk som kan jobben sin og som er faglærte til å sette opp byggene. Føler du deg usikker i en kjøpsprosess, bruk litt tid på å undersøke nærmere før du kaster tilbudet av gårde. Det kan være din beste investering noen sinne.