Quality Airport Hotel Gardermoen

Picasa

Quality Airport Hotel Gardermoen har huset reisende og konferansedeltakere siden 1986. Nå, litt over 30 år senere, er hotellet rehabilitert og bygget ut for å møte dagens krav til et topp moderne konferansehotell.

Fakta

Sted: Ullensaker
Prosjekttype: Rehab – Hotell
Bruttoareal: 8.500 kvadratmeter nybygg / 5.500 kvadratmeter rehab
Byggherre: KLP Eiendom Oslo
Byggherrerådgivere:
Fokus Rådgivning / Siv. Ing. Engeset /Norconsult
Totalentreprenør: BRG Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 250 millioner kroner
ARK: Kosbergs Arkitektkontor
Rådgivere:
RIB: Norconsult I RIG: Geo Konsult I RIBr/RIAKU/RIByFy/RIV: Sweco Norge I RIE: Rådgivende Ingeniører Løyning
Underentreprenører og leverandører:

Grunnarbeider: Prolandskap I Elektro/Rør/Ventilasjon: ERV Teknikk Lyngdal I Prefab: Contiga I Baderomskabiner: Part Group I Kjøkken: Metos I Parkett: Parkettpartner I Oppmåling: Geomatikk Survey I Heis: Reber Schindler I Innvendige tømrerarbeider: ØGM I Stålarbeider: AK Mekaniske I Taktekking: Protan I Aluminiumsfasader: Alutile I Brannsikring: Firesafe I Gulvstøp: E Betonggulv I Gulvsparkling: Thunberg Entreprenør I Maler: Bygg&Mal I Belegg og tepper: ATG I Acrylgulv kjøkken: Acrylicon I Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkenslageri I Murer: NK Flis I Faste himlinger og innervegger: Acusto I Lås og beslag: Certego

Quality Airport Hotel Gardermoen var det første konferansehotellet som kom i nærheten av Oslo Lufthavn da det åpnet dørene for første gang i 1986. Siden den gang har hotellet gjennomgått to rehabiliteringer på 90-tallet og 2000-tallet, og har nå åpnet for fullt igjen etter sin tredje og største påbygning etter oppføringen. I tillegg til omtrent 5.500 kvadratmeter rehab har nye Quality Airport Hotel Gardermoen fått 8.500 kvadratmeter nybygg.

Agder-entreprenør BRG Entreprenør har tatt et steg, og en flytur, vekk fra kjerneområdet sitt for å sikre seg oppdrag i en rolig tid på Sørlandet, og prosjektleder Leif Lans forteller at det da passet bra å sikre seg en kontrakt like i nærheten av Oslo Lufthavn.

– Det gjør jo logistikken en del enklere; det er det ikke tvil om. Vårt nedslagsfelt er i Agder-fylkene, men akkurat i det siste har det vært litt lite aktivitet i Vest-Agder, forteller Lans. 

Tøft og teknisk

BRG-søsterselskap Ø.M. Fjeld foreslo BRG Entreprenør AS for jobben da de selv ikke hadde kapasitet til å delta i den lukkede konkurransen om den omfattende hotellombyggingen for byggherre KLP.

– Vi regnet på konkurransen, og vi vant, sier Lans enkelt. Men det er ikke noe enkelt prosjekt de har gjennomført. Bygget er totalrehabilitert for i alt 350 millioner kroner før merverdiavgift, og fra før av har det gått gjennom flere trinn med bygging og ombygging. Grunnlaget før BRG kunne begynne å bygge på hotellet var, ifølge prosjektlederen, rimelig dårlig.

– Da vi begynte her, var det dårlig med underlag på de eksisterende byggene, og spesielt på det tekniske. Det har vært tøff fremdrift, og jeg synes det er godt gjort at vi har kommet i mål tidsmessig. Det har vært kort byggetid på prosjektet, så det har vært krevende å komme i mål tidsmessig, sier Lans.

Å forene ny bygningsmasse med et gammelt bygg som to ganger tidligere har blitt bygget på, samle alt under et enhetlig bygningsmessig uttrykk og med moderne og energieffektive bygningstekniske løsninger, samtidig som det har vært konstant hotelldrift i rundt 200 hotellrom gjennom byggeperioden, har også vært en tøff oppgave.

– Det er nokså komplekse konstruksjoner. Hvis du for eksempel ser på glassoverbygget i den nye vestibylen, har vi bygget mellom gamle bygg, så det er nokså komplekst. Det har også vært en knallhard vinter, fra oktober til mai, og det er ikke vi sørlendingene vant til. Vi hørte at det var den verste vinteren siden hotellet først ble bygget, så det har vi følt på. Det har gått fint, men det er ikke tvil om at det har vært utfordrende, sier Lans.

Den nye, glasskledde hotellvestibylen er nå hvor den gamle parkeringsplassen lå. BRG har også opprettet ny parkeringsplass for 300 biler.

Hotell i særklasse

Leif Lans forteller at hotellet og entreprenøren gjennom hele utbyggingsperioden, fra rivingen startet i mars 2017 til siste overlevering i midten av juni, har jobbet godt sammen. 100 eksisterende hotellrom er totalrehabilitert i byggeperioden, og hotellet har fått 143 nye rom, samt omtrent 3.000 kvadratmeter konferansearealer. I byggetiden har entreprenøren etablert midlertidig inngang og mange meter med midlertidige korridorer for å skjerme hotellgjester fra byggingen.

Arbeid med støy og god sikkerhet har vært i høysetet, og foruten noen misfornøyde hotellgjester, har arbeidet gått uten noen store hendelser. Prosjektet har heller ingen registrerte fraværsskader.

– Det er jo utfordrende å drive et hotell med en byggeplass rundt også, men vi har hatt fokus på å tilrettelegge for hverandre begge veier, og det har gått utrolig smertefritt, forteller Lans.

Prosjektleder Erik Skjønhaug i byggherre KLP skryter også av samarbeidet mellom BRG og leietaker Choice Hotels. Skjønhaug forteller at forholdet mellom både byggherre, entreprenør og leietaker har vært konstruktivt og godt gjennom prosjektet, og at resultatet også er noe alle kan være fornøyde med.

– Vi sitter igjen med et moderne hotell med kapasitet til å huse store arrangementer, og rent utnyttelsesmessig har vi fått bygget ut så mye vi kunne. Selv om det er en stor grunnflate, er det kort vei til alle fasiliteter, og vi har fått gjort grep som gjør at både fellesarealer og servicearealer er tilfredsstillende store, sier han.

Grønn oppgradering

KLP og Choice ble enige om utvidelsen av det gamle flyplasshotellet etter at det ble klart at hotellet trengte ny stor konferansesal. I utgangspunktet var tanken å la noen deler av bygget stå uendret, men for å få en helhetlig løsning for hele hotellet, besluttet byggherren og hotelloperatøren å oppgradere alle arealer.

– Vi er veldig fornøyde med de løsningene og det produktet som er levert her. Tilbakemeldingene fra brukerne er også svært gode, sier Skjønhaug.

Prosjektlederen forteller at KLP har krevet energiklasse B i alle de nye delene av konferansehotellet, og det er gravd fem energibrønner på omtrent 40 meter som skal dekke deler av byggets behov for avkjøling og oppvarming.

– Vi har valgt en grunnvannspumpeløsing og investert ekstra i dette sammen med Choice for å få et grønnere bygg. Grunnvannet gir energibesparende kjøling i sommerhalvåret og varmepumpene gir varmt tappevann og oppvarming når det er nødvendig, forteller Skjønhaug. 


Flere prosjekter