KIWI Skollenborg

Prosjektsjef i NorgesGruppen Eiendom, Jan Døssland, prosjektleder Line Sagberg i ProsjektCompaniet og POB-prosjektleder Ronny Hanssen (fra venstre), kan glede seg over den nye Kiwi-butikken.

Ifølge prosjektsjef Jan Døssland i NorgesGruppen Eiendom AS, er dette det første bygget i Nord-Europa med tak levert av Kielsteg – takelementer i tre som kan spenne opptil 27 meter.

Fakta

Sted: Skollenborg, Buskerud

Prosjekttype: Butikk

Kontraktssum: 19,8 millioner kroner eks. mva.

Byggherre: NorgesGruppen Eiendom

Totalentreprenør: POB Entreprenør

Arkitekt: AD Arkitekter

Prosjektledelse: ProsjektCompaniet

BTA: 1.200 kvadratmeter

Rådgivere: RIVA: Asplan Viak I RI Veg: Siv.ing. Stener Sørensen I RIBr: SteG I RIB: Will Arentz I RIEnergi: EM Teknikk Energi

Underentreprenører og leverandører: Kielsteg tak og vegger: Control AS I Elektro: EL-DA Installasjon I Grunn- og utomhusarbeider: Kaare Mortensen Buskerud I Rørlegger: Oskar Johansen I Ventilasjon: Randem & Hübert I Glass og fasade: Fasade Consult I Taktekking: Fasttekk I Rivearbeider: Øst-Riv

– Etter en kompleks prosjekteringsfase, startet byggingen av butikken i desember i fjor, og den 4. juni overleverte POB Entreprenør AS bygget til oss, sier Døssland til Byggeindustrien.

Kiwi-forretningen i Skollenborg består av massivtrevegger og tak av Kielstegelementer – en type fagverkselementer i selvbærende treverk. Spennet i bygningen er på 23 meter, og den selvbærende konstruksjonen gjør at forretningen er søylefri.

– Vi endte opp med denne løsningen, da vi søker å finne en bedre løsning enn tregitterdragere og søyler. På denne måten sparer vi betydelig med plass, faktisk så mye som 60 kvadratmeter i butikklokalet, sier Døssland.

Tok igjen tidstap

Det er POB Entreprenør AS som har hatt totalentreprisen for NorgesGruppens-Skollenborg-prosjekt, og prosjektleder Ronny Hanssen forteller at det har vært enkle grunnforhold å bygge i.

– Selve tomta er grei, men mye snø i vinter skapte store utfordringer. Vi tapte en måneds tid på grunn av dette, men tok igjen tidstapet mot slutten av byggingen. Taket er av elementer, noe som også sparte litt byggetid, sier Hanssen.

Sålefundamentering

Kiwi-butikken har vanlig sålefundamentering med ringmur, og POB måtte ikke sprenge vekk fjell før fundamenteringen.

– Det er sandmorene her, så denne delen av arbeidet gikk greit. Men selve prosjekteringen var vanskelig for oss på grunn av laster og vindkrefter som påvirker bygget. Det dukket også opp en del utfordringer rundt statikken i bygget. Vi har trykktestet butikken, og resultatet viser at varmetapet tilfredsstiller passivhusstandard, sier prosjektlederen, mens Døssland legger til:

– Dette nybygget på 1.200 kvadratmeter vil ventelig halvere strømforbruket vi hadde i det 800 kvadratmeter store gamle lokalet. Det er også det første bygget vårt hvor vi tester ut Glavas nye isolasjonstype. Denne bidrar til å redusere CO2-avtrykket til bygget med 56 prosent. Dessuten har vi brukt lavkarbon betong og asfalt, sier Døssland.

Kebony

Kiwis nye butikk på Skollenborg er et massivtrehus med tolv centimeter tykke massivtrevegger, i tillegg til isolasjon og kledning. Utvendig har bygget Kebonybehandlet treverk.

– Det er to store vindusspalter midt i butikklokalet, noe som bidrar til lyse lokaler og et hyggelig innemiljø. Inne i butikklokalet vil forbruker oppleve butikken på Skollenborg som lun med tanke på støy og akustikk på grunn av overflatene i tre. NorgesGruppen er opptatt av å skape gode møteplasser for lokalbefolkningen, sier prosjektsjefen.

– Viktig gjenkjennelseseffekt

Han opplyser at de nye Kiwi-butikkene er bygget etter Kiwis konseptbygg Fasett, som er tegnet av AD Arkitekter AS.

– Designuttrykket er viktig for Kiwi på grunn av gjenkjennelseseffekten, fortsetter Døssland.

NorgesGruppen Eiendom har leid inn ProsjektCompaniet AS for prosjektledelsen, og prosjektleder Line Sagberg sier at det gjennomgående har vært et hyggelig samarbeid.

– Vi har hatt en veldig god dialog med POB Entreprenør. De har vært proaktive og veldig opptatt av å gi oss et godt produkt. De har fokusert på detaljer, og vi har fått et designmessig rent bygg, sier Sagberg til Byggeindustrien.

Vant arkitektkonkurranse

AD Arkitekter AS, som står bak designen til de nye Kiwi-butikkene, vant for noen år tilbake en arkitektkonkurranse som NorgesGruppen utlyste.

– Vi vant egentlig konkurransen med et konsept der det skulle brukes stål- og sandwichkonstruksjoner med tredekor. Etter hvert har vi endt opp med et rent massivtrebygg på Skollenborg, sier daglig leder Tor Børrestad i AD Arkitekter til Byggeindustrien.

Han forteller at et viktig element i designen, er å skape en åpen form i inngangspartiet.

– Dette gjør inntrykket for brukerne av butikken mer hyggelig og publikumsvennlig. I utgangspunktet er jo formen på bygget ganske strengt med sin rektangulære kasseform, sier Børrestad.

Innvendig har NorgesGruppen selv stått for den arkitektoniske utformingen.

– Den utvendige designen kan vi dra med oss i andre prosjekter, for eksempel til boliger og leilighetsbygg. Det har vært en grei arkitektjobb for oss, og vi har hatt et godt samarbeid med NorgesGruppen, sier Børrestad.


Flere prosjekter