Nestleder i styret i EBAO, Asle Randen. Foto: Tuva SkareOpplæringsansvarlig Morten Nordengen i BetonmastHæhre har hatt med seg de to lærlingene Martin Halle (midten) og Sander Krogstad i prosjektet. Foto: Tuva SkareBNL-sjef Jon Sandnes. Foto: Tuva SkareMorten Nordengen. Foto: Tuva SkareByrådssekretær for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Tarjei Helland. Foto: Tuva SkareEBA-sjef Kari Sandberg. Foto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva SkareFoto: Tuva Skare

Feiret suksessen rundt småhus-prosjektet

I vår har en rekke entreprenører gått sammen med Oslo-skolen for å øke interessen rundt bygg- og anleggsfagene. Samarbeidet har vært en ubetinget suksess – og torsdag ettermiddag ble dette markert for alle involverte parter på NHO-huset.

Fakta:

* Prosjekt skjer i regi av EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO).
* Er et samarbeid mellom skolen, byggenæringen og opplæringskontoret.
* Målet er flere søkere til yrkesfag.
* Totalt 20 team med instruktører fra 15 bedrifter i byggebransjen deltar.
* Prosjektet gjennomføres for til sammen 800 elever på 49 skoler i Oslo.
* På hver skole får 16 elever muligheten til å prosjektere og bygge et hus i målestokk 1:10.

Det var i fjor høst Utdanningsetaten i Oslo og entreprenørene i hovedstaden gikk inn på et omfattende samarbeid for å øke interessen for håndverksfagene. Etter en vellykket prøveperiode ble det såkalte småhusprosjektet denne våren rullet ut til hovedstadens 9. klasser.

Initiert av EBAO
Konseptet er utviklet av Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO)/Byggopp, og er tidligere benyttet i en rekke skoler i Østfold. 15 entreprenører har stilt med totalt 40 instruktører – som har jobbet rundt på hovedstadens skoler denne våren. Totalt har de kurset hele 800 elever – og det er bygd ut 200 småhus på de ulike skolene.

Kurset består av teoridel (anvendt matematikk og tegningsforståelse tilpasset nivå på pensum) og en praktisk del (tilpasning og sammenføyning av materialer som etter tegning blir et lite hus i målestokk 1:10). Materialpakken er fra Ringerike fengsel, og det er trykket en bruksanvisning for hver elev. Kurset går over to dager og fire elever går sammen i grupper for å bygge småhusene.

Totalt har 16 elever per skole fått tilbud om å delta på kurset, og tilbudet har gått ut til alle Oslos 49 ungdomsskoler.

– Dette har vært en flott dugnad som har gitt gode resultater. Vi i byggenæringen trenger mange nye fagarbeidere, og gjennom dette prosjektet både håper og tror vi at interessen rundt fagene vil øke – og at det vil vekke en interesse for å kunne bli en del av byggenæringen, sier nestleder i styret i EBAO, Asle Randen. Han kunne torsdag ønske instruktører, representanter for kommunen og andre i tilknyttede virksomheter og organisasjoner velkommen til en markering for en vellykket prosjektstart. Markeringen fant sted på NHO-bygget på Majorstuen – og rundt 60 personer deltok på markeringen.

– Det er høstet mange gode erfaringer gjennom arbeidet, og tilbakemeldingene er at elevene har satt stor pris på tiltaket. Elevene har lært mye av instruktørene, men instruktørene har også lært mye av elevene, forteller Randen. Han understeker at prosjektet ikke er slutt med dette – og fortsatt gjenstår to år av avtalen som er inngått med Oslo kommune. Med den entusiasmen vi nå ser rundt prosjektet, er det mer enn sannsynlig at dette samarbeidet vil fortsette også utover dette.

– Vi fortsetter for fullt også fremover, legger Randen til.

Også BNL-sjef Jon Sandnes skryter av prosjektet entreprenørene og kommunen har fått til sammen.

– Arbeidet som gjøres gjennom dette prosjektet er ekstremt viktig. Det er et enormt behov for fagkompetanse i byggenæringen – og dette behovet vil bli minst like stort i årene fremover. Byggenæringen er en evighetsnæring som alltid vil ha behov for god kompetanse. Vi heie på dere, uttalte Sandnes på markeringen.

Positiv byrådssekretær
Han fikk støtte fra byrådssekretær for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Tarjei Helland.

– Dette er et eneste stort ja-prosjekt. Samarbeidet representerer så mye bra – og er et konsept som virkelig fungerer. Det er veldig bra for skolene å ha tett og god kontakt med næringslivet. Vi trenger langt flere håndverkere, og dette er underkommunisert. Vi må få frem mulighetene som finnes innen yrkesfagene og byggenæringen – og denne praktiske innretningen mot læring er veldig bra, uttalte Helland.

EBA-sjef Kari Sandberg uttrykte begeistring over alle de gode tilbakemeldingene prosjektet har fått fra ulike hold.

– Initiativet som er tatt av EBAO rundt dette prosjektet har vært meget positivt. Det ser vi ikke minst på alle de gode tilbakemeldingene som kommer både fra bedriftene og skolene. Vi må huske på at byggenæringen trenger å få inn både de skoleflinke og som er mer praktisk anlagt – vi trenger alle – og dette prosjektet vil være med på å bidra å få til nettopp dette, mener Sandberg.

– Har vært givende
BetommastHæhre er en av virksomhetene som har deltatt i prosjektet. De har stilt med flere instruktører – og har jobbet opp mot elevene på tre av hovedstadens skoler.

– Det er veldig givende å være en del av dette prosjektet. Jeg har hatt med meg to dyktige læringer – og vi ser het klart at Småhusprosjektet har vært midt i blinken for å starte tidlig med å bygge opp interessen til skoleelevene, sier opplæringsansvarlig Morten Nordengen i BetonmastHæhre. Tilbakemeldingen fra Nordengen og de to lærlingene Martin Halle og Sander Krogstad, er at elevene har en veldig positiv opplevelse av å delta i prosjektet.

– Elevene uttrykker at de har det veldig gøy under småhusbyggingen - og dette er noe vi selv også opplever ute på skolene. Engasjementet er stort - og de har alle klart å løse oppgaven på en god måte, forteller Martin Halle.

– Flere av de bygger også langt mer enn oppgaven i utgangspunktet legger opp til - og det er selvsagt bare positivt. Det er inspirerende å se på den store interessen elevene viser rundt prosjektet, legger Sander Krogstad til.

De to lærlingene uttaler at de selv også har hatt stort utbytte av å delta i prosjektet og at det har vært spennende å kunne veilede elevene – men påpeker at de selv også har fått mye tilbake.

– Det er også spennende å se at det har vært veldig mange jenter som har deltatt på kursene, sier Halle

Både Nordengen, Halle og Krogstad forteller om stor interesse rundt prosjektet – og at det på skolene også var flere som ønsket å delta enn det var plass til.

– Det hadde vært fint om vi kunne få plass til enda flere enn 16 elever per skole. Det var mange som banket på døra under kursene som gjenre kunne tenke seg å være med, sier Krogstad.

En av elevene som deltok på kurset ble så inspirert av småhusprosjektet, at han i etterkant på egenhånd tok kontakt med Morten Nordengen.

– Han sendte meg en mail der han fortalte at han hadde hatt det så gøy på kurset at han ønsket å bli med på en jobbskyggedag på et av BetonmastHæhres prosjekter. Det fikk vi til – og engasjementet var enormt hos den unge eleven. Om han ikke til slutt blir en del av byggenæringen vil det være en stor overraskelse, mener Nordengen.

Mange virksomheter
Bedriftene som har stilt med team på småhusprosjektet er Veidekke, Skanska, AF Gruppen, BetonmastHæhre, PEAB, NCC, BackeGruppen, Moderne Byggfornyelse, Realbygg, Alliero, NP Bygg, JM Norge, Asker Entreprenør, Bundegruppen og Georg Andresen & Sønner

– Avtalen om kurs mellom EBA Oslo, Akershus og Østfold/Byggopp og Oslo kommune gjelder i utgangspunktet for tre år, og evalueres deretter, sier en strålende fornøyd direktør i EBAO, Ole Henrik Ystehede.