Viktige bedriftsinitiativ sikrer folk arbeid

Altfor mange faller utenfor det tradisjonelle skoleløpet i Norge - mange av disse også mens de er på vei mot en yrkesfaglig utdanning som skulle gitt dem en jobb innen bygg og anlegg. Flere gode initiativ fører nå til at skoletrøtt ungdom - og de som ikke finner seg til rette i de tradisjonelle utdanningsløpene, kan få en vei inn til en jobb i byggenæringen.

Av flere ulike årsaker er det slik at ikke alle finner seg til rette gjennom å gå den ordinære veien til en yrkesfaglig utdanning her i Norge. Det gjør at byggenæringen hvert eneste år går glipp av verdifull arbeidskraft vi sårt trenger. Som kjent er innsøkningen til bygg og anleggsfagene altfor lav – og det er også slik at for mange faller fra i løpet av utdanningsløpet. Det jobbes fra flere hold for å snu på denne utviklingen – og ikke minst se til at flere av de som faller ut kan komme inn i byggenæringen ved å gå tilbake til skolebenken eller ved å finne andre mer utradisjonelle veier inn i en jobb i et av de mange bygg- og anleggsfagene.

Noen av de som har lyktes best i dette arbeidet, er virksomheter som selv er tilknyttet byggenæringen. De vet hvor skoen trykker og hva slags kompetanse som faktisk trengs og hvilken kunnskap man må ha for å kunne gjøre en jobb ute på bygg- og anleggsplassene.

Denne uken ble Lars Hæhre i BetonmastHæhre invitert for å holde et foredrag på regjeringens oppstartkonferanse for inkluderingsdugnaden på Sentralen i Oslo om selskapets innsats for å hjelpe skoletrøtt ungdom inn i et opplæringsprogram, med mål om å komme havn med en lærekontrakt. I salen satt blant annet Erna Solberg, Siv Jensen, Anniken Hauglie, Monica Mæland og Trine Skei Grande.

Pilotprosjektet er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom BetonmastHæhre, Nav Modum, Buskerud fylkeskommune, Vikersund Hoppsenter, TESS, Kiwi, Krøderen Elektro og maskinleverandøren Pon Equipment. Skoleprosjektet kan vise til oppsiktsvekkende gode resultater – veldig mange av de som starter i programmet ender med lærekontrakt. 

Etter to skoleår har de hatt 36 elever med i prosjektet og 31 av disse har fullført. Hæhre forteller at mange kunne hverken lese eller skrive, men de blir møtt av ledere som viser dem respekt og skaper trygghet. Dette er en imponerende statistikk og viser mulighetene som finnes om man klarer å legge til rette for en målrettet opplæring. Dette viser også hvilken enorm kompetanse som hvert år forsvinner ut fordi vi ikke klarer å finne en plattform som passer og gir den nødvendige motivasjon og trygghet til å fortsette - og faktisk skape en jobb i næringen. Oppsiden er enorm når man lykkes med slike konsepter – man går inn i verdiskapende arbeid i stedet for å motta stønad fra det offentlige.

Lars Hæhre etterlyste på konferansen mer engasjement rundt denne typen prosjekter - og kunne fortelle at fire andre bransjevirksomheter nå er i ferd med å starte opp lignende konsepter. Da begynner dette virkelig å monne.

Vi ser også at NHO-programmet «Ringer i vannet», som har som mål å koble mennesker som har falt utenfor arbeidslivet med NHO-bedrifter, gir konkrete resultater. Også dette er et program som næringslivet, og da også byggenæringen, virkelig trenger.

Disse initiativene viser til fulle at det private næringslivet både har vilje og evne til å gjennomføre opplæringskonsepter som fungerer for de som andre kan ha gitt opp. Det fortjener mye skryt og bør applauderes for videre innsats. Ikke minst bør det være en motivasjon til andre å følge opp.