Per Jæger i Boligprodusentene.

Bolig- og eiendomsbransjen vil ha et boligdepartement

Alt ansvar for boligpolitikken i Norge bør samles i ett departement, og regjeringen bør starte med å frata Justisdepartementet sitt ansvar, mener bransjen.

Ansvaret for boligpolitikken er i dag spredd ut over flere departementer, som Kommunaldepartementet, Justisdepartementet, Finansdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. I et brev til statsminister Erna Solberg ber Boligprodusentene, Eiendom Norge og Norske Boligbyggelags landsforbund (NBBL) om at Justisdepartementet fratas makt i boligpolitikken.

- Boliglovgivningen er en aktuell kandidat for bedre samordning både av lovarbeidet og av den politiske styringen av boligpolitikken, sier administrerende direktør Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

– Det er særlig fordelaktig om ansvaret for boliglovgivning i Justisdepartementet blir flyttet til Kommunaldepartementet, da det er mange tangeringspunkter mellom plan- og bygningsloven, bustadoppføringslova og eierseksjonsloven, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Bransjen vil helst ha alt samlet i ett boligdepartement.

– Vi har erfart at boliglovgivningen ikke blir tilstrekkelig prioritert i Justis- og beredskapsdepartementet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Ett av flere eksempler er arbeidet med tryggere bolighandel, hvor regjeringen er pålagt å følge opp to anmodningsvedtak fra forrige periode, og hvor det ennå ikke er levert politikk.

I brevet til Statsministerens kontor skriver de:
«Vi tror det hadde gitt større kvalitet og koordinering om disse delene av boliglovgivningen hadde vært Kommunal- og moderniseringsdepartementets ansvar, hvor det allerede er samlet mye kompetanse om boligsektoren. Trolig vil dette også frigi ressurser hos Justis- og beredskapsdepartementet til de andre krevende oppgaver som hører til der.

Vi ber derfor statsministeren flytte enkelte av boliglovene fra Justis- og beredskapsdepartementet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, samt vurdere en mer helhetlig organisering av boliglovgivningen i regjeringen.»

Les hele brevet her