Samferdselsdepartementet ønsker å innføre obligatorisk obduksjon av alle som blir drept i trafikkulykker. Forslaget skal nå ut på høring. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ekspertgruppe vil ha obduksjon av alle trafikkdrepte

Rettsmedisinsk obduksjon av alle som dør i trafikkulykker bør være obligatorisk. Det mener en ekspertgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet.

Ifølge dagens regelverk blir det kun foretatt obduksjon av omkomne i trafikkulykker hvis politiet finner det nødvendig av hensyn til etterforskningen. Det gjelder rundt halvparten av dem som dør i trafikkulykker hvert år, melder NRK.

Ekspertgruppen som har levert sin rapport til departementet, mener at dødsfall i trafikken enten skjer som følge av en straffbar handling, selvdrap eller som en ren ulykke. Ekspertene mener at selv om obduksjonen viser at årsaken er en ulykke, vil resultatet av en obduksjon være viktig for samfunnet fordi det kan gi informasjon om hva som skjedde før ulykken, hvilke faktorer som spilte inn og førte til ulykken, og hvilke typer skader den omkomne har.

– Jeg tror obligatoriske obduksjoner er et viktig tiltak for å forstå ulykkene, for å se om det er helsemessige årsaker til det som har skjedd. Om det ikke kommer alvorlige innvendinger fra høringsinstansene så håper jeg at ordningen kan gjennomføres i løpet av 2019, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NRK.

Regjeringen vil uansett ikke ta noen avgjørelse før alle høringsinstansene har sagt sin mening. Både Solvik-Olsen og helseminister Bent Høie (H) lover at statsbudsjettet vil gi økte midler til å øke obduksjonskapasiteten hvis ordningen blir innført.