Foto: UiT

Henning Larsen Architects utvikler nytt museum i Tromsø

Danske Henning Larsen Architects skal planlegge nye Tromsø museum – Universitetsmuseet.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider.

Et av Nordens fremste arkitektfirmaer, Henning Larsen Architects, skal i samarbeid med flere lokale arkitekter utvikle det nye Universitetsmuseet i Tromsø.

Danske Henning Larsen Architects står bak tilbudet som gikk til topps i Statsbyggs konkurranse mellom ti forskjellige prosjekteringsgrupper. Med seg har de lokale Borealis Arkitekter, som har over 40 års erfaring fra byggeprosjekter i Tromsø. Også COWI, SLA og Expology er med i gruppen, heter det i pressemeldingen.

– Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med UiT Norges arktiske universitet, som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Det viktigste tildelingskriteriet i konkurransen har, ifølge pressemeldingen, vært kvalitet, og Statsbygg har lagt vekt på overføringsverdi fra tidligere prosjekter til arbeidet som nå skal gjøres med det nye museet i Tromsø.

– Vi har særlig sett etter noen som har ledet og koordinert store og komplekse prosjekter med de samme funksjonene som museet i Tromsø skal ha, og som kan ta med seg denne erfaringen. I tillegg har erfaring med tegning og prosjektering av kulturbygg vært viktig. På disse punktene var vinnergruppen klart best, sier Sandberg.

Sammen med UiT Norges arktiske universitet vil prosjekteringsgruppen nå gå i gang med å utvikle og designe et bygg for en samlokalisering av virksomheten til Tromsø museum – Universitetsmuseet, som i dag består av fire utstillingsarenaer. I dette ligger også en innledende mulighetsstudie som grunnlag for reguleringsarbeid, skisse- og forprosjektet.

Det planlagte museet er på maksimalt 19.700 kvadratmeter. Kostnadsrammen er på om lag 1,5 milliarder kroner.