Landbruksminister Jon Georg Dale er fornøyd med kommunenes innsats for å nå jordvernmålet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen klarte nesten å nå jordvernmålet

Omdisponeringen av dyrket jord var på 4.025 dekar i 2017, ifølge de endelige KOSTRA-tallene. Det er 25 dekar over målet satt av Stortinget.

– Disse tallene er gledelige og viser at regjeringens tiltak har vært gode nok for å nå målet som Stortinget satte for litt over to år siden, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) i en pressemelding.

Målet han viser til, ble vedtatt i 2015. Det går ut på at omdisponeringen av dyrket jord skulle begrenses til 4.000 dekar per år innen 2020. I tiåret før vedtaket ble fattet var den årlige omdisponeringen på rundt 8.100 dekar.

Dale er godt fornøyd med kommunenes innsats for å nå målsettingen.

– Tallene viser også at kommunene samlet sett har gjort en god jobb for å redusere omdisponeringen, og at de har tatt det ansvaret de har for å nå målet, sier ministeren.

De endelige KOSTRA-tallene kommer etter at de foreløpige tallene fra kommunene først viste en omdisponering på 3.700 dekar matjord.