Erik Øyno, konsernsjef i Protan. Foto: Svanhild Blakstad

Protan ønsker veileder for fossilfri og utslippsfri byggeplass velkommen

Utslippsfrie byggeplasser drevet på strøm fra ren norsk vannkraft blir et viktig krav for å nå klimamålene. Til høsten kommer også en ny standard for å beregne utslipp fra byggevarer.

Veilederen som ble lansert fredag har først og fremst fokus på energibruk på byggeplassen, med vekt på oppvarming, anleggsmaskiner og annet utstyr som benyttes, samt nødvendige forutsetninger for infrastrukturen. 

- Rapporten peker likevel på at valg av takbelegg er et eksempel på at materialvalg påvirker utslippsbildet. Protan har en løsning på plass for utslippsfri byggeplass på taket. Våre takbelegg sveises med varmluft i stedet for gassdrevet åpen flamme som gir betydelig CO2 utslipp. Strøm fra ren norsk vannkraft er vesentlig bedre enn CO2 fra lokal gassbrenning, sier konsernsjef Erik Øyno i Protan i en pressemelding.

Til høsten kommer en ny norsk standard, NS 3720, som vil introdusere en metode for klimagassberegninger for bygninger, fra råvareuttak til resirkulering. Her blir livsløpstenking og vugge-til-grav-begrepet viktigeparametere for å kunne beregneutslippsnivået fra produkter.

- Protan har allerede på plass takbransjens beste miljødeklarasjoner (EPD). Disse viser hele livsløpet selv om dette ikke er standard i dag. Protan har vært en pioner innen sirkulærøkonomi i Norge, med resirkulerbare produkter der det benyttes avkapp og avfall fra andre materialstrømmer i selve framstillingen av produktene, noe som i seg selv senker CO2-fotavtrykket. I Protan er det et avgjørende premiss at materialene som benyttes i takbeleggene er termoplaster. Disse kan omsmeltes et ubegrenset antall ganger på samme måte som for eksempel aluminium, uttaler Øyno.